Vom avea din nou radare fixe in Romania? Anuntul facut de CNAIR

La finalul anului trecut anuntam ca Politia Romana ia in calcul reintroducerea radarelor fixe pe soselele Romaniei. Acest lucru depindea de o posibila colaborare cu CNAIR, care detine o ampla retea de camere de supraveghere a traficului. Totusi, conducatorii celor doua institutii intarzie sa semneze un acord, astfel ca radarele fixe vor mai avea de asteptat.

Soferii nu au deocamdata de ce sa se teama de posibilitatea de a primi amenzi de depasire a vitezei, daca au fost surprinsi de camerele celor de la Compania Naţionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Intr-un comunicat al CNAIR, compania anunta ca radarele pe care le are in functiune verifica doar daca soferii detin rovinieta sau daca au achitat tariful de trecere pod.

„In urma informatiilor aparute in presa precizam ca nu exista un protocol incheiat intre CNAIR SA si Politia Romana privind folosirea in regim de radar a camerelor foto/video amplasate pe drumurile publice.

Camerele foto/video care apartin CNAIR sunt folosite doar pentru identificarea autovehiculelor care circula pe reteaua de autostrazi si drumuri nationale fara sa detina rovinieta sau care tranziteaza podurile dunarene fara a achita tariful de trecere, ori pentru a identifica situatiile care afecteaza siguranta circulatiei”, au transmis reprezentantii CNAIR.

Camerele folosite de CNAIR nu sunt destinate uzului ca radare fixe, dar pot indeplini usor aceasta functie, cu ajutorul unor senzori montati in asfalt. Astfel, fiecare masina va fi cronometrata din momentul cand trece cu rotile din fata peste acesti senzori, pana in momentul cand ajunge la urmatorul set de senzori, montat la 2.5 metri distanta. Viteza exacta a autovehiculului va fi afisata in cateva miimi de secunda.

CNAIR detine o retea formata din 74 de camere de supraveghere a traficului in toata tara.

Newsletter

Whatsapp