Video. A fost testat noul airbag extern. Ar putea salva zeci de mii de vieti in urma accidentelor rutiere

Articol scris de M. Alexandrescu, in data de 12 Iunie 2019

Airbag-ul extern este solutia care ar putea salva zeci de mii de vieti in urma accidentelor rutiere. Cu cat au autoturism este echipat cu mai multe perne de aer care se activeaza la impact, cu atat pasagerii si pietonii implicati intr-un accident vor avea sanse de supravietuire mai mari.

Ultimele teste arata ca, amplasate in lateralele masinii, airbagurile externe ar putea reduce cu 40% gravitatea accidentelor. Producatorul german de componente auto ZF Friedrichshafen AG lucreaza la dezvoltarea acestora de aproape doi ani si, in prezent, airbag-ul extern beneficiaza de imbunatatiri considerabile.

Initial, statisticile aratau ca acest sistem scade cu 30% riscul ca obiecte straine (parti din caroserie, spre exemplu), sa patrunda in habitaclu, reducand cu 20-30% gravitatea ranilor suferite de persoanele implicate. Acum, a fost demonstrat ca severitatea ranilor ar putea fi redusa cu pana la 40%.

Amplasate in pragurile de sub portiere, airbag-urile laterale se declanseaza in exteriorul autoturismului in momentul in care senzorii anticipeaza un impact lateral puternic. Cu ajutorul unor camere video, sistemul de siguranta realizeaza in timp real o harta 3D a imprejurimilor masinii, pentru a stabili daca impactul este iminent si pentru a evita alarme false.

In momentul in care software-ul considera ca este necesara interventia, airbag-urile sunt umflate in 150 de milisecunde, adica timpul necesar pentru a clipi. Viteza aceasta este cu atat mai impresionanta, daca tinem cont de faptul ca pernele respective au un volum de 280-400 litri, adica de 5-8 ori mai mare decat al airbag-ului soferului.

Zilele trecute, ZF Friedrichshafen AG a oferit o demonstratie practica a sistemului de siguranta pasiva, pe care o puteti urmari in videoclipul de mai sus. Filmarea demonstreaza ca, intr-adevar, sistemul detecteaza impactul iminent si se activeaza la timp pentru a amortiza coliziunea. Totusi, fragilitatea vehiculului „trimis” din lateral compromite relevanta testului in ceea ce priveste diminuarea daunelor, astfel ca este nevoie de probe suplimentare pentru a contura o imagine de ansamblu asupra eficientei noului airbag extern.

Producatorul german intentioneaza sa vanda noul sistem de siguranta pasiva mai multor constructori auto. Directorul departamentului de sisteme de siguranta din cadrul ZF estimeaza ca primele airbag-uri externe vor intra in dotarea autoturismelor in maximum un an si jumatate.

Totusi, airbagurile externe nu sunt chiar o noutate. In 2012, Volvo V40 era echipat cu un astfel de sistem de protectie, dar in fata automobilului, deci era eficient in cazul loviturilor frontale.

Airbagul extern frontal de pe Volvo V40 era conceput pentru protectia pietonilor, astfel incat sa absoarba impactul in momentul loviturii. Sigur, nu pot spune cat de eficient a fost acesta in cazul pietonilor. Probabil ca lovitura masinii nu mai era fatala, insa dupa ce un astfel de airbag te arunca cativa metri, pe asfalt, riscul sa te lovesti mortal era foarte ridicat. Probabil ca din aceasta cauza nu prea intalnim in zilele noastre masini cu airbaguri externe frontale.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

200.000 de masini construite de Opel au mari probleme. Anuntul a fost facut astazi de boardul companiei, care a recunoscut rezultatul unor controale de ultima ora. Problemele apar la unitatile...
de - 17 Iunie 2019
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) scoate la licitatie mai multe autoturisme, care pot fi achizitionate la un pret mult sub valoarea lor actuala. Masinile sunt intr-o stare decenta si...
de - 17 Iunie 2019
Politia Romana incearca sa-i avertizeze pe conducatorii auto, care se deplaseaza in aceste zile pe litoralul romanesc asupra unei situatii pe care o intalnim foarte des. Fara sa realizeze, soferii...
de - 16 Iunie 2019
Traficul pe Autostrada Soarelui a revenit la normal, dupa ce, vineri, au fost ridicate restrictiile pe sectoarele de drum unde se faceau lucrari, a anuntat Compania Nationala de Administrare a...
de - 14 Iunie 2019

Cele mai noi anunturi

2400.00 EUR - 17 Iunie 2019
4700.00 EUR - 17 Iunie 2019
5500.00 EUR - 17 Iunie 2019
3100.00 EUR - 17 Iunie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare