Uleiul de la cutia de viteze trebuie schimbat vreodata ? Iata raspunsul specialistilor!

Schimb ulei cutie viteze

Cu siguranta fiecare conducator auto a auzit cel putin o singura data despre schimbarea uleiului de motor, dar cum sta treaba cu uleiul din cutia de viteze este un mister pentru multi. Acest proces este unul mult mai complex, iar raspunsul este unul amplu in privinta lichidului din cutia de viteze a unei masini.

In primul rand, depinde foarte mult daca vorbim despre o cutie de viteza automata sau manuala. Specialistii in domeniu au concluzionat ca daca masina functioneaza la parametrii maximi nu este nevoie de o schimbare a uleiului vroedata pentru autovehiculele manuale.

Uleiul pentru cutia de viteze este mult mai gros fata de cel folosit pentru motor si isi pierde din proprietati doar in momentul in care este supus unui stres termic. Unul dintre putinele cazuri in care uleiul din cutia de viteze necesita schimbare este cel in care este contaminat. In anumite cazuri apar probleme la cutia de viteze dupa ce in ulei ajunge un span.

Cei care detin o masina cu o cutie de viteza automata vor avea insa mai multe batai de cap cu uleiul. Masiniile cu o transmisie automata se bazeaza pe anumite circuite hidraulice si dau batai de cap mai mari conducatorilor auto cand vine vorba de schimbarea uleiului. "Automatele" au nevoie in medie de un schimb de ulei la cutia de viteze intre 50.000 si 70.000 de kilometri rulati.

Bineinteles, toate sfaturile se aplica pentru o masina normala si nu o masina speciala sau modelele sport care fiind suprasolicitate au nevoie de un schimb de ulei la cutia de viteze mult mai des.

In cazul masinilor cu o cutie de viteza automata, schimbul de ulei se realizeaza si in momentul in care trecerea de pe un mod pe altul se realizeaza mai greu fata de situatiile obisnuite. Conducatorii auto ale masinilor automate mai pot remarca diferitele probleme in momentul in care pe joja care indica nivelul uleuiului din cuite apare un un fluid murdar, noroios, in loc de celebrul ulei transparent si curat.

Pe scurt, un conducator auto care detine o masina cu o cutie de viteza manuala nu este obligat sa umble la ulei daca totul functioneaza corect. In schimb, cei care isi doresc o masina cu o transmisie automata sunt obligati sa verifice starea uleuiului din cutia de viteze dupa 50.000 de kilometri rulati si sa il inlocuiasca in momentul in care apar anumite aspecte indicate mai sus.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter