Turbina sau turbocompresorul: de ce se uzeaza si cum pot avea grija de ea?

Am avut de toate pana acum: EGR, Sonda Lambda, DPF - filtru de particule, asa ca e randul turbinei sau turbocompresorului sa fie intors pe toate partile pana intelegem care este rolul sau, din ce cauza se uzeaza si cum ii putem prelungi viata.

Pentru ca turbina se mai numeste si turbocompresor, voi folosi termenul “turbina” pentru a ne fi mai usor.

Citeste si: Top 5 cele mai eficiente masini diesel

 

Ce este turbina?

Turbina este o componenta a masinii care ajuta la producerea unei energii mai mari. O masina echipata cu turbina o sa poata sa accelereze mai repede decat o masina care nu are in componenta sa aceast mecanism.

Nu ai cum sa vorbesti despre turbina fara sa amintesti si care este rolul acesteia. Dar ce faci in momentul in care intampini neplaceri si turbina se uzeaza? Ca orice alta parte a masinii, turbina da semne in momentul in care incepe sa se simta rau.

Din ce cauza se murdareste turbina?

Turbina sau turbocompresorul este un mecanism de inductie fortat prin turbina. Acesta mareste eficienta si puterea motorului prin introducerea aerului suplimentar in camera de ardere. Introducerea aerului se face fortat, asa ca daca pulverizarea este ceva mai slaba, se va aduna funingine, iar aceasta se depune pe sistemul de evacuare si il poate infunda.

Care sunt simptomele unei turbine cu defectiuni?

  • Puterea motorului scade;
  • Pornirea masinii nu mai este a fel de fluida ca inainte;
  • Turbina este zgomotoasa;
  • Uleiul se consuma foarte repede, in cantitati foarte mari;
  • Fumul de esapament este alb.

Cum prelungesc viata turbinei?

In primul rand, trebuie sa tineti cont de sfaturile mecanicilor in ceea ce priveste schimbul de ulei. Apoi trebuie sa tineti minte ca turbina este un mecanism care mai functioneaza cateva minute dupa ce ati oprit motorul. Indicat este ca dupa ce ati ajuns la destinatie sa lasati masina pornita pentru cateva minute in plus.

Nu este greu sa aveti grija de masina dumneavoastra si nu este greu sa evitati drumurile dese la mecanic. Important este sa cunoasteti care sunt partile componente ale masinii de care sa aveti foarte mare grija singuri.

Nu aveti nevoie de facultati de mecanica, ci doar de ceva atentie atunci cand cititi un articol explicativ cum este acesta. Mai avem cateva articole care vorbesc despre partile componente ale masinii si ar fi bine sa le cititi si pe acestea.

Daca ati observat, am ales sa scriu despre componentele cele mai scumpe. Daca sunt intretinute foarte bine exista sansa ca ele sa traiasca mai mult, iar dumneavoastra sa pastrati mai multi bani in buzunar.

Te-ar mai putea interesa:

Descopera cele mai fiabile 10 motoare din lume!

Sonda Lambda: care este rolul ei si ce trebuie sa facem daca nu mai functioneaza!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter