Totul despre bateria la masina! Cinci sfaturi esentiale

Totul despre bateria la masina! Cinci sfaturi esentiale

Cum alegem bateria la masina, dar si cum trebuie sa o montam

Bateria auto este o baterie de acumulatoare, componenta a vehiculelor cu motor cu ardere interna sau motor electric ce produce si cedează energie electrica necesara pentru ca motorul sa porneasca si pentru a alimenta consumatorii electrici. Pe scurt, daca nu avem o baterie buna nu putem asculta nici radio la masina.

1. Cum alegem bateria auto potrivita?

Inainte de a cauta si a alege o baterie noua este bine sa verificam cartea masinii pe care o detinem, deoarece acolo vom gasi informatii si indicatii pretioase. E foarte important sa alegem corect tipul de acumulator potrivit masinii in functie de dimensiuni si amperaj.  E binevenit un plus de capacitate pentru automobil, dar nu mai mult de 30% peste cea prescrisa de fabricant. Nu achizitionati niciodata o baterie auto sub necesitatile masini.

2. De unde cumparam o baterie auto?

Bateria auto se poate cumpara din magazinele online specializate in vanzarea de acumulatori auto, dar si in centrele mari de vanzare a pieselor auto. E bine sa fim consultam un specialist de la magazin inainte de a cumpara o baterie.

Obligatoriu trebuie sa verificam certificatul de garantie, precum si indicatiile despre montare, intretinere, regimul de incarcare sau conditiile garantiei. Bateria poate ceda usor daca nu suntem atenti si nimic nu este mai neplacut decat o baterie moarta intr-o dimineata de luni.

3. Cum montam bateria auto?

Cel mai bine este sa montam bateria auto intr-un service autorizat. Inainte de a monta sau demonta bateria de pe masina se deconecteaza tot echipamentul electric pentru a evita scurtcircuitele accidentale.

4. Cum intretinem o baterie auto?

Bateriile trebuie pastrate curate si uscate. O putem curata cu o carpa umeda sau antistatice. Polii si clemele de racord trebuie protejate cu unsoare fara acid.  Daca avem probleme cu bateria la pornire, nu trebuie sa ne panicam, deoarece se poate reincarca.

5. Protectie in cazul montarii/intretinerii bateriei auto

Este foarte important sa ne protejam cand lucram cu o baterie auto, deoarece contin electrolit (acid sulfuric) care poate cauza rani grave. In cazul in care acidul ajunge in contact cu ochii este bine sa ne spalam rapid si sa mergem de urgenta la un medic, in timp ce daca ajunge pe haine e bine sa spalam cu sapun si sa clatim cu multa apa.

Bateriile sunt extrem de periculoase, motiv pentru care e bine sa le ferim pe cat posibil de animale sau copii.

VIDEOCLIPUL ZILEI