Toti pasagerii din masina trebuie sa poarte centura de siguranta! Ce amenzi riscam

Toti pasagerii din masina trebuie sa poarte centura de siguranta! Ce amenzi riscam

Conform noilor modificari aduse Codului Rutier, toate persoanele dintr-un autovehicul  care se afla in miscare sunt obligate sa poarte centura de siguranta, indiferent daca se afla pe scaunele din fata sau pe bancheta din spate a masinii.

Noua lege prevede ca toate persoanele care ocupa locuri prevazute  prin constructie cu centuri sau alte dispozitive de siguranta omologate sunt obligate sa le foloseasca in timpul circulatiei pe drumurile publice.

Conducatorul auto este obligat sa ii informeze pe toti pasageri care urca in masina despre obligativitatea purtarii centurii de siguranta, in caz contrar ar putea suporta chiar si el consencinte, in cazul in care unul dintre pasageri nu are centura pusa si este oprit de un echipaj al Politiei Rutiere.

Conform ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 cu privire la circulatia pe drumurile publice lucrurile stau astfel:

“Art. 99. (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:

8. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate”

Pasagerii care stau pe locurile din spatel ale masini si nu poarta centura de siguranta vor achita fi incadrati in Clasa I de contraventii si presupune o penalizare cu doua sau trei puncte de amenda. Punctul de amenda in 2019 este situat la 145, iar in aceste conditii vom plati o amenda intre 290 si 435 de lei.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE ESTE ALCANTARA?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter