Afla care sunt cele mai bune 5 camere de bord pentru masina ta

Cobra Drive HD CDR 900

Am montat cinci modele de camere pe bordul unei masini si am condus pe drumuri cat mai diverse, in situatii diferite, pentru a le testa calitatile.

Interzise in Elvetia si foarte prezente in Rusia, camerele video de la bordul unei masini au dat nastere unui nou gen de filme video. Daca te-ai decis sa incerci si tu, iata cinci dintre favoritele noastre.

1. Novatek NT96650 G1W

Nu e deloc de mirare ca una dintre cele mai vandute camere de bord este si ce mai ieftina. Important este ca, pentru banii pe care-i platesti pe Novatek G1W, nu te poti astepta la mai mult decat iti ofera.

Acest model gata de folosire in momentul in care il scoateti din cutie, include adaptorul pentru alimentare, suportul pentru parbriz, un cablu mini-USB si unul HDMI.

Novatek G1W are si o iesire HDMI, cu care te poti conecta direct la televizor. Ecranul de 6,8 cm simplifica folosirea camerei. E usor sa schimbi rezolutia sau durata clipului, dar si timpul in care monitorul este activ (important, pentru ca poate distrage atentia soferului!).

Ca multe dintre modelele dedicate, G1W include si un accelerometru (in anumite cazuri, acesta se numeste G-sensor), care poate simti daca masina a fost lovita si aloca repere pe filmare pentru vizionarea inregistrarilor.

Ce ne place? - Este camera perfecta pentru incepatori. Calitatea video este excelenta pentru pretul ei.
Ce nu ne place? - Suportul de plastic este greu de reglat si pare usor de spart.
Rezolutie - 1920×1080 @ 30fps
Unghi de vizionare - 120 de grade
Format video - .MOV
Dimensiuni - 11,4 x 5 x 3,8 cm

2. Mobius ActionCam

Mobius ActionCam este discreta, de inalta calitate si atat de mica incat o poti tine pe brelocul cheilor. Forma sa compacta o face dorita de toti cei pasionati: poate fi atasata unor avioane sau masini teleghidate, poate fi montata pe drone sau pe casti si ghidoane.

Din pacate, aceeasi marime duce la lipsa unor caracteristici importante: nu are GPS, accelerometru si, cel mai important, un ecran incorporat. Acesta este un model de action camera, in primul rand, dar ii poti folosi sistemul de operare, prin intermediul unui computer Windows, pentru a-l transforma intr-o camera de bord de buna calitate.

Ai nevoie de un cablu mini-USB mai lung si de un suport pe prindere pentru bord. Urmatorul pas este setarea: pornesti sectiunea Auto Loop, setezi lungimea clipului si pornesti Flip Movie. Camera este pregatita de inregistrare.

Ce ne place? - Forma compacta, care inseamna ca nu-l poate distrage pe conducatorul auto. Si mai important, vei gasi intotdeauna suport pentru software, dar si o comunitate online activa.
Ce nu ne place? - Notificarile LED sunt greu de vazut, mai ales daca ai montat camera pe bord. Tot dupa montare, vei observa ca se incalzeste destul de tare. Mai mult, software-ul este dedicat Windows, asa ca utilizatorii de Mac vor fi nevoiti sa foloseasca o alta aplicatie pentru a face setarile.
Rezolutie - 1920×1080 @ 30fps
Unghi de vizionare - 116 grade
Format video - .MOV
Dimensiuni - 8,8 x 6,3 x 3,8 cm

3. Papago P2 Pro

Papago P2 Pro poate fi perfecta pentru un sofer profesionist, dar si un update pentru un sofer care vrea si altceva de la camera sa de bord.

Pe langa accelerometru, care iti salveaza inregistrarea in momentul unui impact, acest model te atentioneaza cand e nevoie sa aprinzi luminile, cand masina paraseste inopinant culoarul pe care circula, cand trebuie sa opresti sau sa mergi mai departe si cand o coliziune este iminenta.

Toate aceste caracteristici vin cu un pret: marimea acestei camere. Papago P2 Pro este, fara indoiala, cea mai mare dintre camerele pe care le-am testat.

Ce ne place? - Papago P2 Pro foloseste condensatori si nu baterii, asa ca nu se incalzeste in mod exagerat. Ecranul LCD gigantic de 6 cm face setarea extrem de facila. Poate ca dureaza ceva timp calibrarea solidului Advanced Driver Assistance (ADA), dar caracteristicile sistemului pot fi de real ajutor unui sofer care petrece mult timp pe drumuri.
Ce nu ne place? - E mare, cu adevarat mare. Iar avertizarile de viteza ale camerei trebui setate manual, lucru ce o face aproape inutila.
Rezolutie - 1920×1080 @ 30fps
Unghi de vizionare - 130 de grade
Format video - .MOV
Dimensiuni - 10 x 6 x 6,3 cm

4. Cobra Drive HD CDR 900

Pentru multi dintre noi, o camera de bord ofera siguranta in situatia in care suntem implicati in evenimente auto. Ei bine, odata cu aparitia pe piata a unor modele hilare si ciudate, Cobra a inteles ca exista si un potential de divertisment.

Asta e motivul pentru care acest model este conectabil Wi-Fi. Iti poti transfera videoclipurile pe smartphone, printr-o aplicatie gratuita pentru iOS sau Android, si apoi le poti urca pe YouTube sau pe orice retea sociala preferata.

Ce ne place? - Cobra CDR 900 poate fi folosita ca o camera de bord sau ca o action camera. Acest model poate fi montat cu ventuze sau cu un sistem special, tip snur, inclus in pachetul camerei.
Ce nu ne place? - Modul cloud ar trebui sa-ti ofere acces prin smartphone la orice transmisiune live a camerei. Acest lucru, din pacate, se intampla doar cand camera este in apropierea unei anume retele, lucru de obicei imposibil.
Rezolutie - 2304x1296 Super HD @ 30fps
Unghi de vizionare - 160 de grade
Format video - .MP4
Dimensiuni - 3,1 x 5,7 x 5,7 cm

5. Garmin 20

In ciuda popularitatii, camerele de bord nu sunt esentiale intr-o masina, motiv pentru care exista atat de multi producatori. Garmin, un mare nume pe piata americana, spera sa schimbe asta.

Garmin 20 este foarte simpla, fara prea multe caracteristici. O montezi pe bord, o alimentezi si inregistreaza atata timp cat masina merge pe drum. Ecranul LCD de 6 cm este luminos, iar meniul este foarte usor de navigat. Poti ajusta camera, sensibilitatea accelerometrului si revedea orice inregistrare chiar stand la volan.

Ce ne place? - Timpul total initial de setare este sub 5 minute. Camera si sistemul de montare pe bord, de culoare neagra, sunt discrete si nu vor atrage atentia. Mai mult, pentru ca acest model foloseste acumulatori, daca intri intr-un incident auto, poti folosi camera si in afara masinii, pentru a documenta avariile.
Ce nu ne place? - Pretul este putin cam piperat pentru ce stie sa faca. Pana la urma, platesti pentru firma: Garmin. Daca ti se pare mult, producatorul face si modelul 10, care nu are GPS si costa cu 30 de dolari mai putin.
Rezolutie - 1920x1080p @ 30fps
Unghi de vizionare - 120 de grade
Format video - .AVI
Dimensiuni - 8,2 x 6,6 x 3,5 cm

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter