E posibila supraincalzirea bateriei masinii tale pe canicula?

E posibila supraincalzirea bateriei masinii tale pe canicula?

In situatia in care afara sunt multe grade cu plus si descoperi ca ai probleme cu bateria masinii, ai putea ajunge si la acest gen de intrebari: exista vreo legatura intre canicula si faptul ca aceasta da rateuri? Din pacate, raspunsul nu poate fi nici un simplu da, dar nici un simplu nu.

In mod normal, bateria unei masini a fost gandita sa reziste la aproape toate tipurile de vreme, insa cu o conditie: daca masina este folosita in mod regulat si, la fel de important, daca proprietarul acesteia se ocupa de intretinerea bateriei.

Pe timp de vara, aceasta intretinere inseamna, pur si simplu, sa supraveghezi cu atentie bateria pentru ca, din cauza temperaturilor caniculare, lichidul din aceasta se poate evapora. Daca se intampla acest lucru nu inseamna ca bateria s-a supraincalzit, insa lipsa lichidului acesteia poate cauza (sau agrava) probleme cu suprasolicitarea acesteia.

Aceasta suprasolicitare poate micsora durata de viata a unei baterii, astfel ca acesteia ii va fi din ce in ce mai greu sa se achite de sarcinile sale, printre care si cea de a porni motorul. Din fericire, astfel de situatii sunt usor de evitat.

Pana la urma, care sunt cauzele unei suprasolicitari? Iata-le mai jos!

1. Un regulator de voltaj defect

Daca regulatorul de voltaj al masinii tale nu mai functioneaza in parametri, acesta poate duce la probleme serioase cu bateria. Regulatorul de voltaj face parte din alternator, adica acea componenta care iti incarca bateria in timpul mersului. Daca sarcina trimisa catre aceasta este prea mare, bateria va fi suprasolicitata.

2. Un alternator defect

Binenteles ca problemele pot fi cauzate chiar de alternator. Acesta foloseste puterea motorului pentru a incarca bateria. In momentul in care nu functioneaza corespunzator si alternatorul poate trimite o sarcina prea mare catre baterie, ducand la acelasi rezultat.

3. Folosirea in mod eronat a incarcatorului bateriei

In momentul in care ai probleme cu bateria si folosesti un dispozitiv de incarcare de casa, nu uita sa te asiguri ca nu lasi bateria conectata la acesta prea mult timp. O astfel de operatiune va reduce in mod dramatic durata de viata a bateriei masinii tale.

Ne-am intalnit, in timp, si cu situatii in care incarcatorul era defect. E posibil ca acesta sa aiba probleme la legaturile interne sau chiar la capitolul semnalizarea bornelor.

De aceea, chiar daca monitorizezi procedura de incarcare sau incarcatorul, pana la urma te vei lovi de aceeasi problema de suprasolicitare a bateriei masinii.

Problemele de acest fel sunt, de obicei usor de rezolvat. Tot ce trebuie sa faci este sa apelezi la mecanicul care efectueaza lucrarile de mentenanta ale masinii pe timp de vara si sa-l rogi sa verifice nivelul lichidului din baterie. Daca nu sunt probleme la acest capitol, bateria se va comporta exemplar si va face fata oricaror temperaturi caniculare cu care te vei intalni.

VIDEOCLIPUL ZILEI