Stropirea pietonilor iti poate aduce o amenda destul de mare! Ce patesc soferii care fac acest lucru?

Stropirea pietonilor iti poate aduce o amenda destul de mare! Ce patesc soferii care fac acest lucru?

Ti s-a intamplat vreodata sa fii pieton si sa fii stropit de soferii care demareaza cu viteza prin baltile de pe carosabil?! Ei bine, trebuie sa stii ca in Codul Rutier sunt prevazute sanctiuni pentru aceasta situatie!

Zilele ploioase de toamna nu sunt o fericire pentru nimeni, nici pentru soferi si nici pentru pietoni. Noi, soferii, trebuie sa avem grija insa sa nu le ingreunam viata si mai mult pietonilor. Mai exact, facem referire la acele situatii in care pietonii sunt stropiti din cauza soferilor care conduc cu viteza prin baltile adunate pe carosabil.

Bunul simt pare sa lipseasca soferilor din Romania

Lasand la o parte ca vorbim despre un gest care poate fi sanctionat cu amenda conform legislatiei in vigoare, bunul simt ar trebui sa primeze si in aceasta situatie, iar noi sa fim mai atenti pe unde si cum circulam in zilele ploioase.

Citeste si: Cod Rutier: care este, de fapt, cea mai mica amenda auto pe care o poti lua si pentru ce abatere

De cele mai multe ori, atunci cand ne aflam la volan, suntem atenti sa nu facem greseli care pot fi sanctionate de lege. Insa, in cele mai multe cazuri, atentia noastra se indreapta exclusiv catre acele greseli grave, pe care le cunoaste toata lumea.

Spre exemplu, suntem atenti la regulile de circulatie de care suntem cu totii constienti, suntem atenti sa avem mereu pusa centura de siguranta sau sa nu folosim telefonul mobil in timp ce conducem. Insa, in Codul Rutier sunt prevazute si alte situatii in care putem fi sanctionati cu amenzi deloc mici!

Amenda de pana la 3.000 lei pentru stropirea pietonilor

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, atunci cand pe carosabil sunt balti trebuie sa acordam o grija suplimentara pietonilor de pe trotuar. Cu siguranta nimanui nu i-ar placea sa fie stropit cu apa murdara de pe carosabil in timp ce se indreapta spre birou sau spre o intalnire.

Mai mult decat atat, in cazul in care ii stropim pe pietoni comitem o infractiune pentru care putem fi amendati conform legislatiei in vigoare.

Pietonii care sunt stropiti de soferi, cu intentie sau fara, se pot adresa celei mai apropiate sectii de politie pentru a reclama acest lucru.

Pietonilor li se recomanda sa retina numarul de inmatriculare al masinii care i-a stropit si zona in care s-a intamplat incidentul. Bineinteles, daca exista si un martor este cu atat mai bine! Conform legislatiei in vigoare, stropirea pietonilor poate fi calificata drept deteriorarea bunurilor personale.

Asa cum evidentiam si mai devreme, aceasta contraventie iti poate aduce o amenda deloc mica, pe care cu siguranta nu ti-o doresti.

Conform Codului Rutier in vigoare la aceasta ora, o astfel de contraventie se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei, fiind prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni. Mai mult decat atat, soferul in cauza poate ajunge sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pentru un interval cuprins intre 20 si 40 de ore.

VIDEOCLIPUL ZILEI