Condamnare cu inchisoarea pentru soferii beti sau drogati, chiar daca nu pornesc motorul masinii

Inchisoare daca urci la volan beat sau drogat, fara sa conduci

Soferii care urca la volan beti sau drogati pot primi condamnare cu inchisoarea pentru condus sub influenta alcoolului sau a narcoticelor, chiar daca nu au pornit motorul masinii.

Este decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, publicata, joi, in Monitorul Oficial. Condamnarea poate ajunge pana la cinci ani de inchisoare, iar decizia a intrat deja in vigoare.

Singura sansa a oamenilor sa scape de pedeapasa penala pentru aceasta fapta este sa argumenteze sau sa demonstreze ca masina nu a avut nicio secunda motorul pornit.

Conform avocat.net, „Inalta Curte de Casatie si Justitie stabileste ca actiunea de conducere a unui autovehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul Penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie”.

Indiferent daca masina se afla in panta, actionata doar cu frana si volanul, sau daca o persoana se afla la volan, in imposibilitatea de a demonstra ca nu a condus autovehiculul pe drumurile publice, aceasta poate suporta rigorile legii, fapte prevazute cu pedeapsa inchisoarii de la unu la cinci ani sau cu o amenda penala. In cazul consumului de alcool, se considera fapta penala daca imbibatia alcoolica a soferului depaseste 0,80 g/l alcool pur in sange.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter