Cum trebuie sa procedezi, de fapt, atunci cand iesi din localitate in timpul starii de alerta. Cum trebuie sa comunici cu politistii de la Rutiera

Ce trebuie sa faca soferii atunci cand ies din localitate pe perioada starii de alerta? Cum procedezi atunci cand esti oprit de politie si care sunt masurile pe care trebuei sa le respecti

Cum trebuie sa procedezi, de fapt, atunci cand iesi din localitate in timpul starii de alerta. Cum trebuie sa comunici cu politistii de la rutiera

In Romania este stare de alerta de pe 15 mai. Desi in localitate nu mai este nevoie de declaratie pe propria raspundere, aceasta este necesara atunci cand vrem sa parasim localitatea pentru deplasari mai mari de 30 de kilometri.

Declaratia pe propia raspundere este obligatorie in afara localitatii 

Declaratia pe propria raspundere este obligatorie in Romania pentru toti romanii care merg in afara localitatii. Amenda pentru cei care nu detin acest document nu este deloc mica, cei care nu respecta legea pot ajunge sa scoata din buzunar pana la 2.500 de lei. Declaratie pe propia răspundere poate fi descărcată de aici.

Declaratia pe proprie raspundere poate fi scrisa si de mana. Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.

De asemenea, declaratia pe propria raspundere poate fi prezentata personalului autoritatilor abilitate si prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, insa facem precizarea ca declaratia trebuie sa contina semnatura olografa a persoanei.

Citeste si: Cum arata, de fapt, noul model de declaratie pentru parasirea localitatii din 15 mai

Sanctiunile sunt mentionate in lege

Prevederea care vizeaza declaratia este inclusa in articolul 65, litera m): „circulatia persoanelor, pietonala sau cu vehicule, in locurile si, dupa caz, in intervalele orare in care aceasta a fost interzisa sau restransa”, se arata in lege.Amenda aplicata variaza intre 500 si 2.500 lei (articolul 66. litera a).

Cum procedam atunci cand suntem opriti de politie 

Politistii au dreptul sa opreasca orice sofer in trafic si au dreptul sa-i ceara oricarui pasager din masina Declaratia pe Propria Raspundere. Pentru ca limitarea contactului fizic este necesara, soferii trebuie sa lipesca declaratia de geam, in incercarea de a se proteja cat mai mult.

Geamul portierei poate fi deschis, conform recomandarilor, maximum 10 centimetri. In cazul in care soferii sunt amendati acestia trebuie sa semneze un proces verbal. In acest caz, oamenii sunt rugati sa foloseasca un pix propriu sau sa dezinfectze pixul primit, daca este cazul.

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PRET ARE CEL MAI IEFTIN TESLA MODEL S SECOND HAND?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter