Simptome distributie uzata. Cum sa-ti dai seama ca o distributie este pe cale sa cedeze

Niciun sofer nu vrea sa ajunga in punctul unde distributia masinii se rupe, asa ca cel mai bine ar fi sa stii cum iti pot da seama ca aceasta este uzata. Iata simptomele unei distributii uzate si cum stii ca aceasta este pe cale sa cedeze.

Simptome distributie uzata. Cum sa-ti dai seama ca o distributie este pe cale sa cedeze

Nimeni nu vrea ca distributia masinii sa se rupa, asa ca este esential sa stim care sunt simptomele unei distributii uzate. Iata cum sa iti dai seama ca o distributie este pe cale sa cedeze si ce trebuie sa stii.

Ce rol are distributia la o masina

Inainte sa vorbim despre simptomele unei distributii uzate, ar trebui intai sa stim cu totii ce rol are distributia la o masina. Ei bine, distributia este un subansamblu al motorului cu rolul de a sincroniza componentele, precum deschiderea supapelor de admisie si evacuare, dar si pozitia cilindrilor, pentru a fi respectati timpii de ardere ai motorului.

Citeste si: Care este diferenta intre o distributie pe lant si una normala?

Un kit de distributie este format din urmatoarele componente: curea de distributie, rola intinzatoare, rola de ghidare si pompa de apa. Dupa cum bine stiti, distributia masinii este de mai multe feluri, insa cele mai cunoscute sunt distributiile pe lant sau pe curea.

Daca se rupe, cureaua sau lantul de distributie poate cauza pagube destul de mari si chiar ajunge sa distruga un motor. Tocmai din acest motiv, este absolut necesar sa schimbati preventiv cureaua sau lantul, daca este cazul, pentru a nu ajunge sa aveti astfel de probleme.

Cum sa iti dai seama ca o distributie este uzata si pe cale sa cedeze

Primul semn ca distributia masinii s-a uzat este ca motorul nu mai functioneaza corespunzator. Cureaua de distributie poate aluneca, iar componentele motorului nu mai sunt sincronizate. Tocmai de aceea, iti recomandam sa schimbi kitul de distributie la timp.

Daca auzi un sunet ciudat la motor, trebuie sa stii ca poate proveni de la tacheti. La motoarele cu distributie pe lant cu distributie uzata, apare un zgomot ciudat atunci cand le turati, schimbati vitezele sau actionati frana de motor.

Totodata, o distributie pe lant care s-a uzat peste masura creste si consumul de combustibil, tremura la relanti, iar la actionarea franei de motor apare un sunet metalic.

Scurgerile de ulei nu anunta niciodata ceva bun, iar acestea pot aparea si la o masina care are distributia uzata.

In alte cazuri, se intampla ca motorul sa nu mai porneasca. Totusi, poti verifica daca s-a rupt cureaua si daca s-a intamplat asa ceva, pune masina pe o platforma auto si du-te neaparat la un service auto.

In cazul motoarelor diesel, veti observa mai mult fum decat in mod obisnuit. Asadar, acesta este un semn ca motorul nu mai este reglat corespunzator.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter