Sfaturi utile: cand trebuie schimbata pompa de apa si ce costuri implica!

Continuam seria ponturilor de ingrijire a masinii, iar astazi ne indreptam atentia catre distributie. Cand trebuie schimbata pompa de apa si care sunt costurile.

Sfaturi utile: cand trebuie schimbata pompa de apa si ce costuri implica

Intr-o tara cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de inmatriculari de automobile second-hand, drumurile la service pot fi extrem de dese. Continuam asadar seria lectiilor despre piesele care pot prezenta probleme la aceste masini, iar in episodul de astazi am decis sa ne axam pe o componenta extrem de importanta a distributiei, respectiv pompa de apa.

Cand trebuie sa schimbam distributia

Una dintre regulile cele mai importante ale mecanicii auto este aceea ca pompa de apa se schimba odata cu distributia. Trebuie deci sa acordam mai intai atentie acestei componente extrem de importante. Asadar, distributia poate fi de doua feluri: pe lant, respectiv pe curea. Dintre acestea, cea mai des intalnita este cea pe curea, pentru ca le ofera constructorilor avantaje mult mai mari after-sale.

Citeste si: La cati kilometri se rupe, de fapt, distributia la Dacia Logan

Partile componente ale distributiei: curea dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa.

Cand trebuie, deci, sa schimbam distributia? Trebuie in primul rand sa stii cand a fost schimbata ultima oara. In general, durata de viata a distributiei este de 100.000 de kilometri in regim de utilizare intens, dar poate ajunge pana la 150.000 de kilometri in regim de utilizare normala.

Cat costa si cand trebuie schimbata pompa de apa

Pompa de apa este fara indoiala cea mai importanta componenta a distributiei, o eventuala functionare neregulata putand duce la supraincalzire. Lichidul de racire nu va putea sa treaca prin intreg sistemul de racire, iar motorul se va supraincălzi.

De cele mai multe ori, functionarea neregulata a distributiei poate fi pusa in seama uzarii curelei, ceea ce atrage o reparatie destul de ieftina pentru utilizator. Vorbim aici despre un pret care porneste de la 45 de lei si poate ajunge pana la 150 de lei pentru piesa, caruia i se adauga si manopera. Inlocuirea curelei este destul de simpla, deci si pretul manoperei este unul extrem de mic. Asadar o schimbare a acestei piese ajunge sa coste intre 100 si 200 de lei.

In unele cazuri, insa, pot aparea probleme la pompa de apa, caz in care proprietarii se vor trezi ca trebuie sa scoata mult mai mult din buzunar.

Cum detectezi problemele la pompa de apa? In primul rand, printr-o verificare vizuala pentru a depista posibile scurgeri de antigel. Daca nu este cazul, o poti face verificand manual un posibil joc la rulmenti. Un alt semn care trebuie sa ne dea de gandit ca ar putea exista o problema la pompa de apa este functionarea necorespunzatoare a sistemului de climatizare.

Cat despre problema costurilor, pretul unei pompe de apa incepe de la 100 de lei si poate ajunge pana la 300 de lei in functie de modelul masinii pe care o conduci. Acestuia i se adauga si manopera, care este insa mult mai scumpa decat in cazul curelei. De aceea, expertii recomanda inlocuirea pompei de apa de fiecare data cand schimbam distributia. Cel putin vei plati manopera o singura data.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter