Schimbare proprietar auto. Cum se face si ce acte sunt necesare

Stim cu totii ca atunci cand proprietarul unei masini second hand se schimba, trebuie sa facem si actele. Iata ce acte sunt necesare pentru schimbare proprietar auto si cum se face.

Schimbare proprietar auto. Cum se face si ce acte sunt necesare

Orice persoana care cumpara o masina second hand trebuie sa faca si schimbarea proprietarului in acte. Iata ce terbuie sa stii, cum se face si ce acte sunt necesare pentru aceasta operatiune. Trebuie sa iti spunem de pe acum ca este cazul sa te inarmezi cu rabdare, pentru ca tot procesul va dura.

Ce acte ne trebuie pentru vanzarea sau cumpararea unei masini second hand?

Haideti intai sa vedem ce acte sunt necesare atunci cand te decizi sa iti vinzi vechea masina second hand pentru a iti lua un model nou. Orice sofer trebuie sa stie, pentru ca atunci cand va gasi un client pentru automobilul sau sa nu fie luat prin surprindere.

Citeste si: Acte necesare inmatriculare auto. Cum trebuie sa arate dosarul complet cu documente in 2020

Iata lista cu acte necesare pentru vanzarea unei masini second hand:

- Contractul de vanzare-cumparare
- Fisa de inmatriculare, ale carei date trebuie sa coincida cu cele din contractul de vanzare-cumparare, dar si cu datele din cartea de identificare a vehicului (CIV)
- Fisa de inmatriculare trebuie sa fie vizata de cei de la Administratia Fiscala de care apartineti
- Copie dupa cartea de identitate
- Cartea de identificare a vehiculului (copie si original)
- Declaratia pe propria raspundere care atesta faptul ca masina a fost radiata, depusa la cei de la Administratia Fiscala
- Atunci cand vorbim despre o tranzactie in care este implicata o persoana juridica, este necesara o factura fiscala si copie dupa CUI

Iata si lista cu acte necesare pentru cumpararea unei masini second hand:

- Contractul de vanzare-cumparare
- Fisa de inmatriculare
- Cartea de identitate a cumparatorului
- Cartea de indentitate a vehiculului (CIV) cum semnatura vanzatorului
- Factura fiscala care dovedeste cumpararea, in cazul in care tranzactia este incheiata pe persoana juridica
- Stampila de la primarie, aplicata pe fisa de inmatriculare

Acte sunt necesare pentru schimbarea proprietarului unei masini

In cazurile in care adresa doriti sa schimbati proprietarul auto atunci cand domiciliul sau numele dumneavoastra s-a schimbat, este necesar sa schimbati si adresa din talonul masinii, dar si din cartea acesteia.

Pentru a face acest lucru, se va completa o fisa de inmatriculare. Atunci cand schimbati doar domiciliul, la cumparator si la vanzator treceti acelasi titular. Aceasta fisa va trebui vizata de cei de la Directia de Taxe si Impozite din orasul din care v-ati mutat, iar a doua va fi de la Directia de Taxe si Impozite din orasul in care v-ati mutat domiciliul. Totusi, trebuie sa stiti ca veti primi a doua stampila in aproximativ 15 zile.

Asadar, inarmati-va cu multa rabdare pentru ca aceasta este procedura. Nu puteti primi a doua stampila, pana cand dosarul cu masina dumneavoastra nu va fi transferat la noua Directie de Taxe si Impozite din orasul in care va mutati. Acum ca stii tot procesul, nu ar fi rau sa stii cat costa, de fapt, inmatricularea unei masini!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CARE SUNT MASINILE CU CELE MAI MARI GARANTII?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter