Iata de ce scartaie franele si cum scapi de acel zgomot!

Disc Frana

Nu exista lucruri mai suparatoare la o masina decat franele. Esti in trafic si ai nevoie sa franezi. Apesi pedala de frana si auzi tot felul de zgomote venind de sub masina. Pe langa faptul ca deranjeaza, e foarte posibil ca sistemul de franare sa nu functioneze in parametri.

In acest moment, intervine frustrarea, de vreme ce tocmai ai schimbat ceva la ele. Ei bine, daca sunt inca in forma buna, franele poti fi reparate si nu va trebui sa investesti din nou in schimbarea lor.

Ce cauzeaza aceste zgomote?

Putem puncta, la acest capitol, mai multe motive. Atat franele pe tambur, cat si cele pe disc pot fi zgomotoase din urmatoarele motive:

1. Frane uzate. Daca materialul placutelor de frana este uzat dincolo de limite, apar diverse zgomote. In situatia in care acest material s-a tocit, poate cauza fenomenul de incarcare. Din acest motiv, discul de frana se intepeneste si poate emite tot felul de sunete. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care materialul s-a uzat de tot.

2. Frane murdare. Zgomote pot aparea si in cazul in care franele sunt extrem de murdare. Praful, dar si alti contaminanti pot cauza un contact imperfect intre componentele sistemului de franare, de aici si sunetele.

3. Instalare incorecta. Daca placutele de frana au fost prost instalate sau sunt construite din materiale de proasta calitate, apar din nou diverse zgomote. In acest caz, singura solutie este inlocuirea acestora.

4. Lipsa lubrifiantului.

5. Frane incinse. Caldura excesiva duce la uzura franelor si la aceleasi zgomote enervante. O astfel de situatie apare atunci cand masina este conduse in stil extrem sau cand franele nu sunt calibrate corect. Daca acestea sunt uzate sau nu sunt facute din materialul recomandat de producator, este necesara inlocuirea lor imediata.

Cum te pregatesti pentru interventia asupra franelor?

Ca de obicei, in astfel de cazuri este imperios necesar sa dispui de toate sculele si materialele de care ai nevoie inainte de interventie. Iata despre ce este vorba: chei diverse, surubelnite, cric, spray pentru frana, cleste, smilgher, unsoare siliconata, pene si perie de sarma.

Cum localizezi sursa zgomotelor?

Este extrem de important sa localizezi de unde vin zgomotele. Vei avea nevoie de ajutor pentru aceasta operatiune. Vorbeste cu un prieten, care va conduce masina si va frana in dreptul tau. Asculta cu atentie zgomotele si localizeaza sursa. Imediat ce ai identificat sursa, te poti apuca de reparatii.

Cum pregatesti masina pentru interventie?

1. Parcheaza masina pe o suprafata plata si trage frana de mana.
2. Pozitioneaza penele in jurul rotilor care raman pe sol.
3. Slabeste suruburile rotii pe care vrei sa o scoti.
4. Ridica masina pe cric pana cand roata nu mai face contact cu solul.
5. Scoate suruburile si, imediat dupa, roata.

Cum remediezi problema zgomotelor?

1. Scoate suruburile de fixare ale sistemului de franare.
2. Asigura-te ca nu exista tensiune in furtunul acestuia.
3. Scoate placutele de frana,
4. Verifica daca placutele sau discul de frana au crapaturi sau puncte sensibile (daca exista, acestea trebuie sa fie schimbate).
5. Smilgheruieste placutele de frana.
6. Aplica spray-ul pentru frana si substanta de curatare. Lasa-le sa se usuce.
7. Curata zona cu o perie de sarma.
8. Reinstaleaza placutele de frana.
9. Reinstaleaza sistemul de franare conform specificatiilor tehnice.

Ce faci daca problema persista?

Daca zgomotele la franare persista sau revin dupa o anumita perioada, inseamna ca ai de-a face cu altfel de probleme. In acest caz, vei avea nevoie de un specialist. Poate fi vorba despre butuc, despre ax sau chiar despre transmisie. Te sfatuim sa iei legatura cu un mecanic sau cu un service autorizat.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CELE MAI SCUMPE 7 MASINI DIN ISTORIE
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter