Noul Cod Rutier 2020: Ce sanctiuni iti poate aduce, de fapt, folosirea telefonului mobil la volan

Noul Cod Rutier 2020: Ce sanctiuni iti poate aduce, de fapt, folosirea telefonului mobil la volan

Ultimele modificari la legislatia rutiera permit soferilor sa foloseasca tabletele in timp ce sunt la volan, prevedere care a starnit deja multe controverse printre specialisti. In continuare insa, utilizarea telefoanelor mobile ramane strict interzisa!

Despre utilizarea dispozitivelor mobile la volan s-a vorbit mult in ultimii ani, legislatia rutiera din tara noastra pedepsindu-i pe soferii care folosesc telefonul mobil in timp ce se afla la volan.

Pentru a putea utiliza telefonul in masina, soferii au nevoie de un dispozitiv de tip “hands free”. Codul Rutier a primit insa o serie de modificari in aceasta primavara, in luna aprilie, una dintre ele facand referire si la aceste asa numite dispozitive mobile. Daca in cazul telefonului mobil nu s-a schimbat nimic, noul Cod Rutier permite soferilor sa foloseasca tabletele.

Pot sau nu soferii sa foloseasca tableta la volan?

Asa cum era de asteptat, aceasta modificare a starnit controverse printre specialisti, acestia neintelegand cum s-a ajuns la concluzia ca o tableta ar putea fi mai putin periculoasa la volan in comparatie cu un telefon mobil.

Citeste si: Stropirea pietonilor iti poate aduce o amenda destul de mare! Ce patesc soferii care fac acest lucru?

In plus, atat tableta, cat si telefonul mobil, pot fi considerate dispozitive mobile, prin intermediul acestora putandu-se trimite mesaje de tip text sau audio sau accesa internetul.

In plus, tableta are dimensiuni si mult mai generoase in raport cu un telefon! In aceste conditii, specialistii sunt de parere ca siguranta participantilor la trafic este pusa in pericol, numarul accidentelor urmand sa creasca in perioada urmatoare.

Ce amenda iti aduce folosirea telefonului mobil la volan

Conform legislatiei in vigoare la aceasta ora, soferii vor fi amendati cu 500 de lei in cazul in care sunt prinsi folosind telefonul mobil in timp ce conduc. Totodata, vorbim si despre 4 puncte de penalizare!

Asa cum spuneam insa si in randurile anterioare, nu exista nicio sanctiune prevazuta pentru cei care folosesc tableta in timp ce sunt la volan. Legea a fost schimbata in data de 9 aprilie, in timp ce Romania se afla sub stare de urgenta in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit continentul european in prima parte a acestui an.

Trebuie mentionat faptul ca daca se incalca si o alta lege de circulatie concomitent cu folosirea telefonului mobil in timpul deplasarii, soferul isi va pierde dreptul de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

Pana la data de 9 aprilie a acestui an, tableta facea parte, de asemenea, din categoria dispozitivelor mobile care nu puteau fi folosite de soferi in timpul deplasarii. Din aceasta categorie faceau parte toate dispozitivele care erau prevazute cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video. Telefonul mobil ramane interzis pentru soferii aflati la volan, cu exceptia cazului in care folosesc un sistem de tip hands free sau casti.

 

VIDEOCLIPUL ZILEI