Care sunt riscurile trecerii la uleiurile sintetice pe masini mai vechi?

Ulei Mercedes-Benz 190E Evo

Comunitatea auto continua sa dezbata aceasta problema de cativa ani buni: exista vreun beneficiu sau este riscant sa schimbi uleiul clasic cu ulei sintetic pe masinile mai vechi?

In mod normal, acest tip de ulei ofera proprietarilor de masini noi o multime de beneficii, de la extinderea duratei de viata a partilor componente pana la reducerea costurilor de mentenanta.

De aceea, daca ai auzit de beneficiile uleiului sintetic, nu te-am invinovati daca hotarasti sa-l folosesti si tu pe masina ta. Cu toate acestea, exista si cateva riscuri, mai ales daca masina ta este ceva mai veche.

Ce este uleiul sintetic?

Inainte de a lua in calcul trecerea de la uleiul conventional la cel sintetic, trebuie sa intelegi care sunt diferentele dintre cele doua tipuri. Uleiul normal sau conventional este extras din petrol brut, rafinat printr-un proces care reduce vascozitatea pana la nivelul dorit. Acest tip de ulei poate contine si aditivi, printre care zincul sau ZDDP-ul, aditivi care ajuta la rezolvarea problemelor din cilindri.

Pe de alta parte, uleiul sintetic este produs al unui proces 100% mecanic. E adevarat ca pleaca, de cele mai multe ori, de la un extract sau de la un produs secundar al petrolului, dar este mult mai rafinat. Mai mult, fiecare producator are propria metoda de combinare a acestuia cu alte materiale, substante chimice sau aditivi, proces care ar trebui sa duca la rezultatele dorite.

Uleiul sintetic ofera, insa, cateva avantaje. In primul rand, rezista mult mai bine la diferentele de temperatura si se descurca excelent la capitolul lubrifiere. Acest tip de ulei este, de asemenea, mai stabil la temperaturi scazute si mult mai eficient atunci cand vine vorba despre curatarea motorului de diverse resturi sau urme de praf. La fel de important este si faptul ca uleiul sintetic poate fi foarte usor modificat pentru o mai buna performanta sau pentru motoare cu multi km la bord. Sa nu uitam nici de ideea subliniata de unii producatori: folosirea uleiului sintetic duce la marirea intervalelor dintre schimburile de ulei.

Cat de sigur este uleiul sintetic pentru masini?

In trecut, producatorii atentionau impotriva folosirii unor astfel de uleiuri, din cauza faptului ca pot dauna motoarelor. Principalul motiv pentru a o astfel de idee era ca in acest tip de uleiuri puteau fi intalniti esterii, compusi organici amestecati cu alcool. Aceasta combinatie era, deseori, greu de pastrat in motor, lucru care ducea la uzura si defectarea mai multor componente.

De atunci, insa, tehnologiile au evoluat, asa ca, in acest moment, n-ar trebui sa mai fie o problema alegerea intre uleiurile sintetice si cele conventionale, atat vreme cat se tine cont de greutatea propice fiecaruia. De fapt, exista masini pe piata care necesita un astfel de tip de ulei. Cu toate acestea, singura exceptie de la folosirea uleiului sintetic este reprezentata de masinile mai vechi, in special cele cu multi km la bord. E posibil ca motoarele acestora sa nu se descurce cu aditivii din uleiurile sintetice. Chiar si in aceste conditii, nu putem spune cu certitudine ca uleiul sintetic nu poate fi folosit pe masini mai vechi.

Cum trebuie sa folosim uleiul sintetic pe masini mai vechi?

Atunci cand spunem "mai vechi" ne referim la masini fabricate inainte de anii '90. Riscurile in cazul acestora sunt legate de faptul ca garniturile nu sunt la fel de ferme ca pe masinile noi.

Pentru ca uleiurile sintetice se descurca mult mai bine la capitolul curatenie, e posibil ca acesta sa afecteze aceste componente, lucru care poate duce la scurgeri si la arderea mai rapida a uleiului. Din acest motiv, este necesar sa urmaresti mult mai des nivelul acestuia si sa-l completezi ori de cate ori e nevoie. Daca nu faci aceste operatiuni, risti distrugerea motorului sau a altor componente importante.

Pe de alta parte, nu putem spune nici ca nu trebuie sa folosesti uleiul sintetic pe aceste masini. Daca vehiculul a fost bine intretinut si este intr-o forma excelenta, acest tip de ulei il poate proteja si ii poate mari durata de vata. Nu uita ca, ori de cate ori schimbi uleiul conventional cu uleiul sintetic, sa schimbi si filtrul de ulei, operatiune care trebuie executata, dealtfel, la fiecare schimb de ulei.

Cum aflam daca masina are probleme cu uleiul sintetic?

Daca ai decis sa treci la uleiurile sintetice, incearca, in primul rand, sa stai de vorba cu un profesionist. E posibil ca acestia sa-ti verifice masina si sa decida ca e nevoie sa repari sau sa schimbi anumite componente. In acest fel, iti vei proteja masina si ii vei asigura o viata mai lunga si performante mai bune.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter