Cat au ajuns sa coste benzina si motorina in Europa pe timp de criza. Lista preturilor pentru fiecare tara in parte in comparatie cu Romania

Pandemia de coronavirus care a afectat tot mapamondul a dus la scaderea preturilor carburantilor. In Romania, un litru de benzina costa in jur de 4.6 lei, iar litrul de motorina se vinde cu aproximativ 4.7 lei.

Cat au ajuns sa coste benzina si motorina in Europa pe timp de criza. Lista preturilor pentru fiecare tara in parte in comparatie cu Romania

Daca pentru soferi vestile sunt imbucuratoare, marii producatori de petrol nu pot spune acelasi lucru.

Criza produsa de COVID-19 a creat a lovit puternic industria de petrol si gaze, iar cotaliile joase ale titeiului pot pune in pericol acest sector, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Aceasta scadere a carburantilor trebuie insa privita in lant, este de parere ministrul. Odata cu micsorarea preturilor la pompa a scazut si consumul. Unele tari au stopat chiar si o parte a productiei.

Citeste si: Cu ce se lauda BMW Romania in timpul carantinei din Romania, desi libertatea de miscare a fost ingradita de autoritati

Mai mult, prin ordonata militara numarul 4, din 29 martie, Guvernul a decis plafonarea preturilor la energie electrica si termica, gaze apa si carburanti. 

"In perioada starii de urgenta preturile la energie electrica si termica, gaze naturale, alimentare cu apa, salubritate si carburanti nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonante militare, acestea putand fi doar diminuate in functie de cerere si oferta", se arata in art. 8 al ordonantei militare.

Cat costa benzina si motorina in Europa, pe timp de criza

In Romania, un litru de benzina costa mai putin de un euro. Mai exact, 0,98 euro (aprox. 4.68 lei), iar pentru un litru de motorina soferii vor avea de platit 1.015 euro (aprox. 4.78 lei).

Si in tarile vecine preturile carburantilor au scazut simtitor. Astfel, in Ungaria un litru de benzina se vinde cu 1,017 euro/litru, iar cel de motorina cu 1,044 euro, Bulgaria - 1,059 euro/litrul de benzina, respectiv 1,058 euro/litrul de motorina, iar Polonia - 1,046 euro/litrul de benzina, respectiv 1,070 euro/litrul de motorina.

La polul opus, tarile cu cei mai scumpi carburanti din Europa sunt Olanda, Grecia, Italia si Suedia. Spre exemplu, in Italia, tara cea mai lovita de epidemia de coronavirus, are si printre cele mai mari preturi la benzina (1,496 euro/litrul) si motorina (1,389 euro/litrul).

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter