Intrebarea saptamanii: Pot folosi ulei sintetic in noua mea masina?

Ulei auto

Schimbarea la timp a uleiului unei masini ajuta la protejarea motorului acesteia, iar multi soferi se intreaba daca folosirea uleiului sintetic in cazul unei masini noi este varianta corecta. Raspunsul simplu la aceasta intrebare este "da". Poti folosi uleiul sintetic atat timp cat este conform cu cerintele producatorului masinii, mai ales avand in vedere ca multe modele de actualitate au nevoie de acest tip de ulei.

In cazul motorului masinii tale, atata timp cat uleiul indeplineste standardele si recomandarile producatorului, informatii pe care le gasesti in cartea tehnica a masinii, poate fi folosit fara probleme. Acest lucru este valabil si in cazul amestecurilor de ulei sintetic si natural.

Binenteles ca, daca indeplineste aceleasi conditii, poti folosi si uleiul conventional. Trebuie sa retinem ca acest tip de ulei este in intregime organic, neamestecat cu nici o substanta chimica.

Cate tipuri de ulei sintetic exista pe piata?

Asa cum v-am mai spus in aceste pagini, exista doua tipuri de ulei sintetic: cel pur sintetic si un amestec. Ce trebuie retinut este ca uleiul sintetic pur este creat din diverse substante chimice, fara adaugarea unor elemente naturale.

Pe de alta parte, uneiul amestec este o combinatie de unei sintetic si ulei conventional de inalta calitate. Principala caracteristica a acestui tip de ulei este ca beneficiaza de calitatile ambelor tipuri de uleiuri.

E adevarat ca uleiul sintetic este mai rezistent?

Mai mult decat adevarat. Structura chimica a uleiurilor sintetice este uniforma, asa ca acestea ofera o rezistenta mai mare la uzura decat cele conventionale. Aceeasi structura permite uleiurilor sintetice sa fie mai buni lubrifianti, chiar si in cazul motoarelor foarte noi de pe piata.

In concluzie, uleiurile sintetice au fost create pentru a se descurca extrem de bine la o gama foarte larga de temperaturi. De fapt, aceasta este si cea mai importanta diferenta intre uleiurile sintetice si cele convetionale.

E adevarat ca uleiul sintetic se comporta asemeni unuia conventional?

Acesta pare sa fie unul dintre punctele forte ale uleiului sintetic amestec. Acesta combina multe dintre beneficiile uleiului sintetic cu cele ale uleiului conventional. Mai mult, din cauza faptului ca au la baza uleiul natural, aceste tipuri de ulei sintetic sunt chiar mai ieftine.

Daca ne-am uita la compozitia chimica a acestor uleiuri, am descoperi ca amesteca mai multe siruri de molecule standardizate si conventionale. Cele standardizate ofera, in cea mai mare parte, calitatile uleiului amestec, in timp ce moleculele conventionale au o mare influenta asupra preturilor acestor uleiuri.

In concluzie: sunt uleiurile sintetice potrivite pentru o masina noua?

Nu te teme, nu am gasit motive sa schimbam raspunsul de mai sus. Uleiurile sintetice ofera performante mai bune, motiv pentru care sunt, de cele mai multe ori, preferate de producatorii auto. Uleiurile sintetice pure au fost create, de exemplu, pentru a rezista la o gama mai larga de temperaturi, dar si pentru a rezista mai bine in timp, motiv pentru care sunt cele mai scumpe de pe piata.

Uleiurile amestec ofera multe dintre caracteristicile uleiurilor sintetice pure, dar la un pret ceva mai mic, in timp ce uleiurile conventionale sunt la fel de bune, dar nu rezista la fel de mult care cele doua tipuri sintetice.

De aceea, parerea noastra este ca mai important decat tipul uleiului din masina ta este schimbarea acestuia intre 5.000 si 12.000 de km. In felul acesta vei preveni deterioarea motorului si investitia in parti componente noi si costisitoare.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter