Politistii locali nu pot taia amenzi rutiere!

Politia Locala

Vesti bune pentru soferii grabiti care dau nas in nas cu politistii locali! Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis: singurul care poate constata si aplica sanctiuni contraventionale soferilor este agentul de politie rutiera! Asta ii scoate din carti pe politistii locali care, chiar daca pot dirija traficul, nu au voie sa te amendeze in cazul in care calci pe bec. Pot insa sa cheme un echipaj de la Politia Rutiera, asa ca nu te culca pe o ureche!

Avocatul Poporului a fost cel care a solicitat lamuriri suplimentare instantei supreme in conditiile in care, pana acum, unele instante din tara au tinut cont de procesele verbale intocmite de politistii locali si au luat decizii de sanctionare a soferilor rebeli.

Alte instante nu au luat in calcul in procese documentele intocmite de politistii locali, in timp ce o a treia categorie a mentionat ca procesele verbale intocmite de Politia Locala nu sunt legale, insa nu a dat mai multe detalii legate de competentele pe care agentii le au in domeniul rutier si al semnalizarii si amendarii abaterilor.

Avocatul Poporului spun ca, pe langa multe atributii, Politia locala constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea unor norme legate de oprirea, stationarea, parcarea vehiculelor si accesul interzis, avand, totodata, dreptul de a dispune masuri de ridicare a vehiculelor lasate la voia intamplarii.

Legea mai prevede ca pentru a putea fi politist rutier trebuie indeplinite doua conditii: sa fie agent de politie specializat si sa fie desemnat prin dispozitie a inspectorului sef al Inspectoratului General al Politiei Romane. Iar daca prima conditie este indeplinita si de politistii locali, cea de-a doua… NU.

Este principalul motiv pentru care, desi legea ofera anumite competente politistilor locali in domeniul rutier, nu le poate permite sa constate si sa aplice sanctiuni. Cu alte cuvinte, orice ai face in trafic, politistul local NU te poate amenda.

Grija mare, insa! Daca nu poate scrie el amenda, nu inseamna ca nu ii poate chema prin statie pe colegii de la Politia Rutiera care, cel mai probabil, nu vor sta pe ganduri si te vor amenda in secunda doi.

Pe de alta parte, in practica de pe teren, de obicei, se poarta echipajele mixte: adica un politist local si unul de la politia rutiera. Iar legea spune clar, ca in acest caz iti poti lua amenda pentru abaterea de la legea in vigoare. Cred ca cel mai bine ar fi… sa respecti legea cand esti la volan! In primul rand… pentru siguranta ta!

 

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter