Politia ne spune tot ce trebuie sa stim despre anvelopele de iarna inainte sa le cumparam!

Politia Romana Anvelope Iarna

Iarna si-a facut deja simtita prezenta la altitudini de 1000 de metri, iar soferii sunt obligati sa aiba cauciurile de iarna montate in zonele respective. Pentru a face o alegere cat mai corecta in momentul in care vorbim despre acest gen de cauciucuri am ales sa va prezentam un ghid despre anvelopele de iarna si cat de multa siguranta ne ofera pe un carosabil alunecos.

“Legea cauciurilor de iarna” a intrat in vigorare in 2011, iar toti cei circula pe drumuri publice acoperite de zapada, gheata sau polei sunt obligati sa aiba anvelope de iarna, altfel risca amenzi usturatoare din partea celor de la Politia Rutiera.

Legea este una extreme de dura in acest context si riscam o amenda intre 1305 si 2.900 de lei daca circulam pe drumuri publice acoperite de zapada cu anvelope de vara.  In mod normal, trecerea de la anvelopele de vara la cele de iarna se face in momentul in care temperaturile scad sub 7 grade Celsius. 

Ele se identifica usor  datorita prezentei pe laterale a literelor M si S, sub forma: M + S, M.S. sau M&s, toate astea fiind simboluri inregistrate la RAR, insa multi se ghideaza dupa un marcaj special, respectiv un symbol cu 3 Varfuri de Munte cu Fulgi de Zapada.

Anvelopele de iarna sunt mult diferite de cele de vara si au compusi care raman moi la temperature scazute si o sculptura extreme de canelata care imbunatateste performanta in conditiile de frig. Toti soferii trebuie sa fie atenti la falsurile de pe piata, realizate cu ajutorul unor abtibilduri din cauciurile vulcanizabile la cald, care imita simbolurile originale. Este recomandat pe cat posibil sa cumparam de magazinele de specialitate si cat mai  putin de pe site-uri necunoscute.

Anvelopele de iarna ar trebui sa fie inlocuite atunci cand se atinge indicatorul legal de uzura a benzii de rulare, pe scurt 1,6 mm adancime ramasa a  benzii de rulare. Cauciurile de iarna trebuie verificate in mod constant, iar dupa 5 ani este nevoie sa consultam un specialist, iar daca ne tin 10 ani e clar ca trebuie inlocuite.

Cauciurile de iarna sunt obligatorii in Romania, insa nu ar trebui sa fim speriati neaparat de amenzi si legi, cat ar trebui sa punem pret pe siguranta noastra. Cele mai multe accidente petrecute iarna se datoreaza neadaptarii  vitezei la conditiile de drum, precum si a anvelopelor de vara.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter