Am pilot automat, dar nu stiu exact cum se foloseste! Ce inseamna inscrisurile de pe maneta si cum functioneaza de fapt?

Pilot Automat

Ieri v-am scris un articol in care mentionam cinci dotari auto pe care inca nu stim sa le folosim… sau, cel putin, o buna parte din soferi nu stiu sa actioneze dotarile de baza ale automobilului.

In lista de cinci dotari era prezent si pilotul automat pe care romanii il folosesc pana si in Bucuresti, chiar daca aglomeratia capitalei si semafoarele desincronizate se afla la poli opusi de tipurile de drum pe care se poate folosi pilotul automat si sa fie si eficient.

Si pentru ca mai avem multe de invatat despre cum se conduce o masina model nou, haideti sa incepem chiar cu masinile cu pilot automat clasic, acela pe care ar trebui sa-l cunoasca toti soferii. 

Citeste si: Cele mai comune 5 dotari auto pe care le folosim gresit! Afla care sunt acestea!

1. Sub ce denumiri mai gasim functia auto de pilot automat?

De foarte multe ori o sa auziti de tempomat, Cruise Control sau limitator de viteza. Toate acestea sunt denumiri ale pilotului automat clasic. 

2. Cum functioneaza pilotul automat?

Pilotul automat se gaseste in diverse forme pe masini. Pe cele mai noi si mai performante are rolul de a adapta viteza, de a tine banda, de a copia viteza masinii din fata sau chiar de a frana.

Pilotul automat cel mai intalnit pe masini - si pe cele mai vechiute putin - este cel care functioneaza cu ajutorul soferului. Viteza se actioneaza de catre sofer, iar de la un anumit punct pilotul automat preia comanda si soferul poate sa ridice piciorul de pe acceleratie.

Pe masina mea exista o maneta speciala pentru pilotul automat cu buton On/Off care imi permite sa setez viteza din mici butoane asezate pe partea laterala a manetei. Odata ce am setat viteza pilotului automat - fara sa calc acceleratia - pilotul intra in functiune, iar eu pot sa iau piciorul de pe pedala fara sa-mi mai fac griji.

Din punct de vedere tehnic, pilotul automat se poate activa prin sistemele cu cablu sau cele electronice.

Daca vorbim despre sisteme electronice, trebuie sa stim ca pilotul automat se actioneaza printr-o clapeta de acceleratie care este tinuta deschisa cu ajutorul unui vacuum sa a unui actuator electric.

Ca sa nu plecati nelamuriti, hai sa vedem ce este acela un actuator electric: ACTUATÓR, actuatoare, s. n. Element de actionare (motor electric, electromagnet etc.) folosit in sistemele automate pentru executarea comenzilor. – Din engl. actuator, fr. actuateur. - DEX

Daca vorbim despre sistemele prin cablu, pilotul automat preia viteza masinii de la vilbrochen, de la roti sau de pe un senzor al motorului.

3. Am mai multe inscrisuri pe maneta pilotului automat"¦ ce inseamna?

  1. On/Off - pornirea sau oprirea pilotului automat - asa cum am si eu pe masina.
  2. RES - sau resume, accelereaza pana la ultima viteza pe care ati setat-o inainte sa franati.
  3. SET - cu ajutorul acestuia setati viteza pe care sa o mentina pilotul automat odata ce ati gasit-o pe cea optima.
  4. ACC - se refera la accelerare.
  5. COAST - reduce viteza.
  6. CANCEL - pilotul automat iese din functiune - este echivalent cu a apasa pedala de frana cu piciorul, doar ca de data aceasta o activati din buton.

4. Cum folosesc functia de pilot automat?

Pilotul automat nu se activeaza la o viteza mai mica de 40 km/h. Pentru a te bucura pe deplin de avantajele acestei dotari auto ai nevoie de drumuri intinse - autostrazi.

Trebuie sa stii ca daca ai pilotul automat pornit si te hotarasti sa faci o depasire, imediat dupa ce ai terminat depasirea si iei piciorul de pe acceleratie, pilotul automat se va intoarce la viteza setata anterior. Daca apesi pedala de frana, pilotul automat se va dezactiva.

Atentie: nu te baza pe pilotul automat pentru ca fiecare drum are obstacole si alti participanti la trafic la care trebuie sa fii atent. Mai trebuie sa te obisnuiesti cu aceasta dotare inainte sa o pui in functiune cu lejeritate pentru ca ofera falsa impresie de siguranta si poti produce un accident daca nu esti capabil sa reactionezi destul de repede.

La inceput o sa fie putin incofortabil, dara odata ce-i prinzi mersul te va ajuta pe autostrazi si pe drumurile foarte lungi si intinse.

Sfat: nu actiona pilotul automat daca esti incepator si esti singur in masina. Mai intai trebuie sa capeti experienta, sa ai simturile dezvoltate si nivelul de reactie foarte ridicat.

Te-ar mai putea interesa:

Te-ai intrebat vreodata cum se da inapoi kilometrajul unei masini? Iata ce folosesc samsarii!

Cum e mai bine sa-ti speli parbrizul? In mers sau pe loc?

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CUM SE FABRICA UN BMW SERIA 4 COUPE (G22)?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter