Cum trebuie sa te porti daca esti pieton in 2018?

Pietoni pe trecere

Nu toti cei care se afla pe platforma noastra detin o masina. Deci nu toti cititorii sunt soferi cu acte in regula, insa si soferii, atunci cand lasa masina in parcare cateva zile, au trecut la statutul de pietoni, asa ca pentru fiecare dintre voi este acest articol informativ.

Poate ca educatia rutiera nu se preda in scoli si este mare pacat, insa un search pe Google nu a stricat nimanui, asa ca haideti sa vedem care mai sunt noutatile anului daca esti pieton in 2018.

Obligatiile pe care le au pietonii in trafic sunt unele de bun simt pe care le cunoastem cu totii: circulatia se face pe trotuare, iar daca acestea nu sunt disponibile intr-o zona anume, pietonii sunt atunci nevoiti sa circule pe acostament. De asemenea, pietonii nu au voie sa circule pe pistele de biciclete si nu au voie sa circule pe autostrada.

Daca esti pieton, gandeste-te ca atunci cand traversezi trebuie s-o faci cand semaforul indica culoarea verde. Daca esti prins in momentul in care treci si verdele este intermitent (adica palpaie usor), inseamna ca trebuie sa grabesti pasul pentru ca, asa cum spun eu cand vad pietoni dormind pe trecere, trecerea asta nu este un fel de bulevard mai mic pe care ai iesit la promenada.

Daca totusi esti la un pas de a trece, dar culoarea verde a semnaforului este intermitenta, atunci ramai pe loc pentru ca nu mai ai timp sa traversezi.

Mai cu seama trebuie sa stii ca daca se apropie un vehicul al serviciilor de urgenta (politie, pompieri sau chiar ambulanta), nu ai voie sa traversezi pentru ca aceste vehicule au o misiune, se grabesc, iar viteza este foarte mare, astfel ca scopul este este sa ajunga la destinatie sa salveze o viata, nu sa o pazeasca pe a ta.

Mai trebuie sa stii ca nu ai voie sa traversezi prin spatele autovehiculelor oprite in statiile mijloacelor de transport. Poti face asta doar daca vezi o trecere de pietoni acolo, altfel nu ai voie.

Alta regula de bun simt este netraversarea prin zonele nepermise.

Daca te gasesti in preajma unor bariere de cai ferate, nu ai voie sa traversezi. Cum automobilele nu au voie sa treaca in acel moment, nici tu nu ai voie sa treci.

Daca esti intr-o intersectie, dar esti ghidat de semnalele Politistului Rutier, trebuie sa le respecti intocmai.

Si inca un lucru pe care pietonii ar trebui sa-l mai stie (dar nu-l aplica de cele mai multe ori si astfel de produc accidente): daca sunteti nevoiti sa mergeti pe acostament seara sau noaptea pentru ca nu exista trotuar, trebuie sa purtati accesorii reflectorizante pentru ca soferii sa va poata vedea si sa va poata evita.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter