Piese auto originale versus piese auto aftermarket. Care sunt diferentele

piese auto aftermarket originale

Probabil nu exista soferi care sa nu isi doreasca cele mai bune piese de schimb pentru masina pe care o conduc. Insa de cele mai multe ori, defectiunile apar „cand ti-e lumea mai draga”, vorba romanului, adica atunci cand nu suntem pregatiti pentru investitii majore in componente auto originale care necesita o inlocuire.

Atunci apare oportunitatea de a achizitiona piese ceva mai accesibile ca pret si cu aceleasi specificatii, adica piese auto aftermarket. Daca nu stii care este diferenta intre piese auto originale si piese auto aftermarket, ti-am pregatit toate informatiile de care ai nevoie pentru a alege ce consideri ca este mai potrivit pentru masina ta.

Piese auto originale (OEM)

Cunoscute si sub denumirea de piese auto OEM, acronim care vine de la Original Equipment Manufacturer, piesele auto originale sunt identice cu cele cu care masina a iesit din fabrica. Practic, acestea sunt cele mai bune pe care le poti alege dintre toate cate exista. Le poti recunoaste usor, daca acestea au o stampila cu logo-ul producatorului si daca au un cod inscriptionat, pe care il poti verifica online sau in catalogul companiei care il fabrica.

Avantajul de care te vei bucura, daca vei achizitiona piese auto originale, sta, in primul rand, in calitatea acestora. Fara indoiala, nimeni nu se pricepe mai bine la a produce ceva mai bun decat insasi firma care a lansat brandul respectiv. Vei sesiza o calitate superioara a pieselor auto originale si o potrivire impecabila, mai ales cand vine vorba de componente de caroserie.

Piesele auto originale au si un mic dezavantaj, adica cel al pretului uneori cam piperat, in comparatie cu celelalte optiuni pe care le ai la dispozitie. Daca gasesti piesa pe care o cauti cu semnatura producatorului sa nu te mire ca pretul acesteia va fi pana la de trei ori mai mare decat o componenta aftermarket, produsa de o firma generalista. Pana la urma, calitatea este inestimabila, mai ales cand vine vorba de siguranta ta la volan, nu-i asa?

Piese auto aftermarket

Atunci cand este folosit acest termen, cel de piese auto aftermarket, este vorba despre piese produse de firme mai mult sau mai putin cunoscute. Desi au o calitate buna, aceasta nu se ridica la rangul pieselor originale. Cu alte cuvinte, exista o diferenta intre a cumpara piese auto originale BMW si o componenta fabricata de Bosch, Mann, Brembo, Asam sau altele.

Firmele care se ocupa cu producerea pieselor auto aftermarket lucreaza numai cu licenta, adica au acordul si standardele companiilor din industria auto internationala, deci nu se abat de la specificatiile impuse de marile branduri din domeniul auto. Asadar, compromisul intre pretul foarte avantajos pe care acestea il au si calitatea pieselor aftermarket este unul convenabil. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca vei avea la dispozitie mai multe variante de pret pentru aceeasi piesa, pentru ca vor exista mai multi producatori de piese aftermarket din care poti alege, in vreme ce piesele originale nu au decat un singur pret, cel impus de brand.

Asa cum intuiai, probabil, dezavantajul pieselor aftermarket este rezistenta mai scazuta decat cea a pieselor originale, pentru ca pentru fabricarea lor sunt folosite materiale mai ieftine.

Decizia iti apartine - vei prefera sa platesti mai putin, dar sa fie nevoie de reparatii mai dese, sau vei vrea sa te asiguri de calitatea incontestabila a pieselor originale? Oricum ar fi, gasesti in oferta de piese auto online de la ePiesa ambele variante, asa ca poti opta pentru ce este mai convenabil pentru buzunarul tau. Drumuri bune!

Newsletter

Whatsapp