Parlamentarii USR au pornit razboiul cu masinile abandonate. Conditii mai aspre si amenzi mai mari

Sapte parlamentari USR au depus, in procedură de urgenta la Senat, un proiect care inaspreste obligatiile proprietarilor de masini.

Pentru a se asigura ca locurile de parcare din marile orase nu sunt ocupate pe timp nelimitat de masinile abandonate, un grup de parlamentari de la USR au propus inasprirea legislatiei in acest sens. Printre altele, se scurteaza perioada in care vehiculele abandonate pot sta in parcarile publice, dar se stabileste si un cadru legislativ prin care primariile pot vinde sau pot casa acele masini.

In forma actuala a legii, perioada in care un „vehicul fara stapan” sau unul abandonat poate fi stationat pe domeniul public este de cel putin un an. In noul text al legii, aceasta perioada va deveni de sase luni. Proprietarii masinilor descoperite ca fiind abandonate vor fi somati, iar in termen de cinci zile trebuie sa ridice autoturismul, sa faca dovada achitarii taxelor auto, a amenzilor si dovada efectuarii Inspecției Tehnice Periodice (ITP).

Daca acest lucru nu se intampla, in alte cinci zile primaria de pe raza careia s-a observat infractiunea va primi dreptul sa vanda autoturismul sau sa il caseze. De asemenea, daca in termen de cinci zile proprietarul nu isi rida masina, el risca o amenda intre 1.000 si 2.000 de lei.

Interesant este ca de pericolul de a fi ridicate nu planeaza doar asupra masinilor care nu au placute de inmatriculare sau alte marcaje oficiale, ci si masinile inmatriculate in strainatate. In noul text al legii, acestea au fost incadrate in categoria "masini fara stapan".

Potrivit initiatorilor proiectului, la ora actuala, doar in Bucuresti au fost identificate peste 3.000 de masini abandonate, care nu pot fi ridicate insa de autoritati din cauza textului legii.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter