S-a schimbat modificarea! Nu se vor mai putea plati amenzile direct la politisti

Amenzile nu se mai pot plati la politisti

Pe langa decizia Camerei Deputatilor de a interzice utilizarea dispozitivelor radar din autovehicule fara inscrisurile Politiei si amplasarea masinilor cu radar in locuri cu vizibilitate redusa din partea soferilor, in Parlament s-au luat si alte decizii importante pentru soferi.

Camera Deputatilor a eliminat prevederea conform careia, pentru amenzile contraventionale de pana la 20 de puncte-amenda, soferul poate achita suma pe loc agentului constatator, platind jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

Proiectul de lege referitor la circulatia pe drumurile publice a starnit adevarate controverse si dispute intre politicieni. Conform revederilor adoptate, „dispozitivele destinate masurarii vitezei se instaleaza exclusiv pe autovehicule care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale Politiei Rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale Politiei Rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta inscrisurile si insemnele distinctive de catre politisti care nu poarta uniforme cu inscrisuri si insemne distinctive si care nu sunt amplasate in locuri vizibile”.

Pe de o parte, politicienii considera ca legea pune baza pe preventie, iar in cealalta tabara se situeaza cei ce considera ca decizia limiteaza drepturile politistilor si are implicatii la nivelul desfasurarii activitatii oamenilor legii. Deputatul USR Ionut Mosteanu a precizat ca USR a votat impotriva proiectului de lege.

A ramas o parte din ideea initiala si politistii ii vor prinde mai greu pe vitezomani. (...) Incercati si ati reusit printr-un vot sa puneti botnita, frana Politiei. Daca doreati sa faceti preventie, puteati sa puneti radare in puncte fixe, sa faceti campanii de constientizare si sa faceti infrastructura”, a motivat Mosteanu.

Deputatul PSD Adrian Solomon este de alta parere. Politicianul a afirmat ca proiectul este bun, avand in vedere ca, in prezent, politistii se transforma in „vanatori de oameni”.

Este prima lege votata de Parlament cu privire la circulatia pe drumurile publice. Din 2002, Politia a facut aceste reglementari. (...) Ei nu vad in acest cod de circulatie decat un mod de a-i vana pe oameni. Nu pun accent pe preventie. Politistii se transforma, nici mai mult si mai putin, in vanatori de oameni. Umbland cu tot felul de masini neinscriptionate nu facem preventie, ci vanatoare de oameni”, a sustinut Solomon.

Newsletter

Whatsapp