Noul Cod Rutier 2019. Amenzi uriase pentru pietoni daca nu respecta aceste obligatii!

Articol scris de Mihai C, in data de 4 Ianuarie 2019

Noul Cod Rutier a intrat in vigoare la 1 ianuarie, iar printre schimbari se regasesc cateva prevederi pentru pietoni. Noua legislatie spune inclusiv pe unde trebuie sa mearga acestia, daca trotuarele sunt ocupate de masini.

Pietonii nu au fost ocoliti de schimbarile din noul Cod Rutier. Legislatia intrata in vigoare la 1 ianuarie prevede amenzi uriase pentru cei care merg pe jos, daca nu respecta anumite reguli. Vor fi sanctionati cu amenzi din clasa I de sanctiuni, adica vor primi doua sau trei puncte-amenda. in conditiile in care punctul-amenda are valoarea, in acest an, de 145 de lei, ei risca o amenda cuprinsa intre 290 si 435 de lei.

Astfel, pietonii sunt obligati, atunci cand sunt in trafic, sa circule pe trotuare sau, daca acestea nu sunt disponibile in respectiva zona, ori sunt ocupate de masini, sa circule pe acostament, adica pe marginea drumului. Problema este ca acostamentul este, in cele mai multe cazuri, lat de numai cativa milimetri, ori nu este amenajat in niciun fel. Nu conteaza, vor spune politistii!

Aceia care sunt nevoiti sa circule noaptea pe partea carosabila a drumului, deoarece nu exista trotuare sau acostament in zona, trebuie sa aiba aplicate pe haine elemente fluorescent-reflectorizante sau sa aiba asupra lor o sursa de lumina, vizibila din ambele sensuri.

De asemenea, pietonilor le este interzis sa circule pe pistele de biciclisti, acolo unde acestea sunt marcate corespunzator, ori pe autostrada.

In plus, celor care se deplaseaza pe jos le este interzisa traversarea atunci cand se apropie un vehicul al serviciilor de urgenta (politie, pompieri etc) cu girofarurile si sirena pornite si nici nu au voie traverseze prin spatele sau fata vehiculelor orpite in statiile mijloacelor de transport, decat daca acolo exista o trecere de pietoni.

Pietonilor le mai este interzisa traversarea strazii prin alte locuri decat cele permise, ocuparea partii carosabile pentru a impiedica circulatia si prelungirea timpului de traversare a unui drum public, oprirea sau intoarcerea pe trecerile de pietoni simple, adica cele nesemaforizate.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Etichete: amenzi, pietoni, cod rutier
Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Atentie mare de la cine cumparati masini second hand! Un studiu realizat anul trecut scoate la iveala informatii ingrijoratoare! Samsarii castiga zeci de milioane de euro de pe urma naivitatii...
de - 25 Martie 2019
Centrul Infotrafic al Politiei Romane ii avertizeaza pe toti conducatorii auto, care intentioneaza sa utilizeze una dintre cele mai cunoscute rute din tara, sa tina cont de ultimele informatii si...
de - 24 Martie 2019
Aplicatia Istoric Vehicul a Registrului Auto Roman (RAR) a fost doborata de cereri, imediat dupa lansare. Din cauza asaltului de soliticitari, aplicatia nu a fost functionala o perioada indelungata de...
de - 23 Martie 2019
Centrul Infotrafic a anuntat ca, in urmatoarele doua saptamani, traficul va fi restrictionat pentru efectuarea de lucrari pe Autostrada Soarelui Lucrarile vor avea loc la kilometrul 51, pe raza localitatii...
de - 22 Martie 2019

Cele mai noi anunturi

19500.00 EUR - 25 Martie 2019
18000.00 EUR - 25 Martie 2019
17000.00 EUR - 25 Martie 2019
10.00 RON - 25 Martie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare