Ce greseala poti face ca sofer si te poate lasa fara permis?

Ce greseala poti face ca sofer si te poate lasa fara permis?

Traversarea cailor ferate se poate dovedi extrem de periculoasa pentru soferii care nu respecta regulile de circulatie specifice, multe accidente rutiere fiind provocate in asemenea circumstante.

Nu putine sunt zilele in care auzim la stiri despre un nou accident produs din cauza nerespectarii legislatiei rutiere in cazul traversarii cailor ferate. Din pacate, multi soferi incalca legile in vigoare atunci cand traverseaza o cale ferata nesemnalizata. Insa, asa cum stim deja cu totii, in legislatie sunt prevazute niste reguli foarte clare pentru aceste situatii.

Respectandu-le, am putea evita numeroase incidente pe care nu ni le dorim. Asa cum putem observa din statistici, accidentele produse la traversarea cailor ferate sunt extrem de periculoase, nu putine fiind cazurile in care soferul si pasagerii din masina si-au pierdut viata.

Nerespectarea regulilor la traversarea caii ferate te poate lasa fara permis

Fie ca vorbim despre o cale ferata semnalizata asa cum se cuvine, fie ca vorbim despre o cale ferata industriala, soferii trebuie sa acorde o prudenta sporita atunci cand sunt in situatia de a traversa o cale ferata.

Citeste si: Ce amenda iti pot aduce, de fapt, cruciulitele agatate in parbriz?

Asa cum probabil stiti deja, trecerea la nivel cu calea ferata curenta fara bariere sau semibariere este semnalizata cu urmatoarele indicatoare: “Trecere la nivel cu calea ferata simpla, fara bariere” sau “Trecere la nivel cu calea ferata dubla, fara bariere”. Aceste indicatoare sunt insotite in mod normal si de un alt indicator – “Oprire”.

Conform Codului Rutier, “la trecerea la nivel cu calea ferata curenta prevazuta cu instalatii de semnalizare automata fara bariere, interzicerea circulatiei rutiere se realizeaza optic prin functionarea dispozitivelor cu lumini interitent-alternative rosii si stingerea semnalizarii de control reprezentate de lumina intermitenta alba si, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente”.

Asadar, simplificat, soferii trebuie sa aiba in considerare ca nu au voie sa traverseze o cale ferata atunci cand observa aprinsa unitatea luminoasa a dispozitivului cu lumina intermitent-alternativa rosie sau cand aud sistemul sonor de avertizare.

Evident, traversarea caii ferate este interzisa atunci cand pozitia unei semibariere este orizontala. Si atunci cand barierele sau semibarierele sunt in curs de coborare sau ridicare soferii sunt obligati sa opreasca.

Ce amenda poti luat daca nu ai respectat indicatorul la trecerea la nivel cu calea ferata

De asemenea, nu uitati ca soferii care traverseaza o linie ferata sunt obligati sa circule cu viteza redusa si sa se asigure ca din partea stanga sau din partea dreapta nu se apropie niciun vehicul feroviar.

Nerespectarea indicatoarelor mentionate in randurile anterioare este considerata contraventie, in Codul Rutier fiind prevazute sanctiuni deloc mici. Mai exact, aceste contraventii sunt sanctionate cu o amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, de la 9 la 20 de puncte-amenda.

In termeni financiari, vorbim despre o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei. De asemenea, mai vorbim si despre 6 puncte de penalizare! In cel mai rau caz, poti ramane chiar si fara permisul auto!

VIDEOCLIPUL ZILEI