Iata avantajele si dezavantajele unui motor diesel!

VW TDI Engine

Daca te gandesti sa investesti intr-o masina noua, cantareste bine partile pozitive si cele negative ale motoarelor diesel. Mai mult, gandeste-te serios la urmatoarele idei.

Te vor ajuta sa te hotarasti intre un motor diesel si unul pe benzina.

Ce mai trebuie sa stii despre tehnologia diesel este ca se afla intr-o continua dezvoltare. Presiunile guvernelor pentru carburanti si motoare cu emisii scazute au dus la aparitia unor combustibili cu continut scazut de sulf, dar si a unor convertori catalitici, filtre si alte dispozitive care reduc sau fac sa dispara emisiile toxice.

1. Consum

Pentru: Motorul diesel se descurca bine la capitolul distante parcurse. Acesta vine cu 25-30% economie la combustibil, in comparatie cu un motor pe benzina cu aceleasi caracteristici. Diesel-ul este mai economic decat un hibrid benzina-electric, dar asta depinde de modelul de masina si de descoperirile ce se fac in fiecare zi.

Impotriva: Desi carburantul diesel era mai ieftin decat benzina, in acest moment te poti intalni cu situatii inverse. Cererea este destul de mare (e folosit la camioane, generatoare sau sobe), asa ca e mai mult decat posibil ca pretul sa mai creasca. Chiar si asa, datorita eficientei sale, avantajele la costuri raman valabile.

2. Eficienta

Pentru: Motorina este cel mai eficient si plin de energie carburant in acest moment. Are mai multa energie decat benzina, asa ca economia va fi pe masura.

Impotriva: Desi este considerat mai eficient, carburantul diesel nu reuseste sa performeze la capitolul viteze inalte. Ca o comparatie, motorul pe benzina este un fel de cal de curse (plin de energie, de foc si iute), in timp ce motorul diesel este un cal de munca (mai incet, puternic si mai rezistent).

3. Intretinere

Pentru: Motorul diesel nu foloseste bujii sau distribuitori, asa ca nu are nevoie de reglarea aprinderii.

Impotriva: Motorul diesel are nevoie de intretinere permanenta. Trebuie sa schimbi periodic uleiul si filtrele de aer si carburant. Combustibilii diesel mai noi nu mai consuma chiar atat de multa apa, dar motoarele mai vechi inca se bazeaza pe separatoare de apa, care trebuie sa fie golite manual.

4. Fiabilitate

Pentru: Motorul diesel este construit pentru a rezista rigorilor unei compresii mai inalte. Din acest motiv, rezista mai mult in timp decat un motor pe benzina. Mercedes-Benz detine recordul la acest capitol, cu motoare care au circulat peste 1,4 milioane de km in formula originala. Poate ca nu vei conduce o masina atatia km, dar longevitatea si fiabilitatea unui astfel de motor merita respectata.

Impotriva: Daca neglijezi intretinerea motorului, sistemul de injectie se poate defecta si vei avea nevoie de un mecanic specialist. Asta te poate costa mult mai multi bani decat repararea unui motor pe benzina. Motorul diesel este mai avansat din punct de vedere tehnologic.

5. Cuplu mai mare

Pentru: Din cauza felului in care arde combustibilul, motorul diesel are un cuplu de forta mult mai mare decat motorul pe benzina. De aceea, multe din masinile diesel moderne sunt mult mai rapide, la plecarea de pe loc, decat suratele lor pe benzina. Mai mult, camioanele, SUV-urile si masinile diesel depasesc vehiculele pe benzina la capitolul eficienta a consumului.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
PRETURI MAZDA 3: DIFERENTA INTRE ROMANIA SI JAPONIA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter