Modificari pentru soferi. Cum arata noul proces-verbal de constatare a amenzilor de circulatie

Articol scris de Ilinca M., in data de 28 Noiembrie 2018

Politia Romana  a prezentat noul model de proces verbal care va fi folosit, in curand, de catre agenti.  acesta va  intra  in vigoare din 26 ianuarie 2019. Au fost introduse mentiunile referitoare la posibilitatea  achitarii in termen de 15 zile de la data  inmanarii sau comunicarii a jumatate din minimul amenzii prevazute de lege. 

Pana acum, soferii, care au fost prinsi si sanctionati de Politia Romana, puteau plati amenda la jumatate din minimul prevazut de lege in 48 de ore. Noul model de proces-verbal a fost schimbat datorita modificarii aduse in Codul Rutier, care prevede achitarea a jumatate din minimul amenzii in termen de 15 zile.

Din fericire, punctul de amenda ramane la acelasi nivel si in 2019. Valoarea  acestuia reprezinta 10% din salariul minim pe economie la nivelul anului 2017, adica 145 de lei.

Multi soferi romani risca amenzi mari  pentru fapte pe care le considera minore. De exemplu, conducerea uni  autoturism dupa data de expirare a permisului  atrage o amenda din clasa  a III-a de sanctiuni, adica intre 870 si 1.160 de lei.

Cod Rutier 2019. Amenzi pentru soferi

Potrivit Codului Rutier 2019, cea mai mica amenda posibila apartine clasei i de sanctiuni, adica doua sau trei-puncte amenda. Deoarece s-a decis pastrarea punctului de amenda la valoarea de 145 de lei, cea mai mica amenda posibila in Romania pentru un sofer va fi de 290 de lei si in 2019, care urca la 435 de lei pentru trei puncte-amenda.

Pentru clasa a ii-a de sanctiuni, soferii din Romania ar putea plati, conform noului cod rutier, intre 580 si 725 de lei.

Pentru amenzile ce se incadreaza in clasa a III -a de sanctiuni, respectiv 6-8 puncte de amenda, conducatorii auto ar putea scoate din buzunar o suma intre 870 si 1.160 de lei.

Pentru o abatere mult mai grava, incadrata in codul rutier la clasa a IV-a de sanctiuni, respteciv intre 9 si 20 de puncte de amenda, conducatorii auto ar scoate din buzunar mai multi bani - intre 1.305 si 2.900 de lei, sume care pot depasi lejer salariul minim pe economie sau chiar salariul mediu pe economie.

amenzile din clasa a V-a de sanctiuni, valabile in Codul Rutier 2019, implica intre 21 si 100 de puncte-amenda, adica o amenda intre 3.045 de lei si 14.500 de lei. Dar, aceste amenzi pot fi date doar transportatorilor si a diferitelor societati care incalca articolele din Codul Rutier, respectiv persoanele juridice.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Vesti proaste pentru soferii romani. Cei care nu respecta noile reguli vor primi o sanctiune crunta. Cei care vor fi prinsi folosind telefonul mobil sau tableta la volan vor fi...
de - 16 Ianuarie 2019
Plangerile tot mai dese din partea clientilor i-au determinat pe oficialii din Primaria Capitalei sa ia masuri impotriva taximetristilor care refuza curse sau care negociaza tariful. Vizati sunt in principal...
de - 15 Ianuarie 2019
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitatie de 45 milioane de lei (9,62 milioane de euro) pentru achizitia si montarea de panouri fonoabsorbante, potrivit unui...
de - 13 Ianuarie 2019
Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica un proiect de Lege pentru modificarea legislatiei, astfel incat cei care tin in mana telefonul atunci cand se afla la volan sa...
de - 11 Ianuarie 2019

Cele mai noi anunturi

Toate Anunturile »
3200.00 EUR - 17 Ianuarie 2019
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare