2020-01-23 Modificare importanta a Codului Rutier. Zece institutii au primit drept sa utilizeze girofaruri albastre

Modificare importanta a Codului Rutier. Zece institutii au primit drept sa utilizeze girofaruri albastre

Lista institutiilor ce pot folosi girofarul albastru

Modificare importanta in Codul Rutier, pe care toti soferii si pietonii trebuie sa o stie. Zece institutii au primit dreptul de a utiliza girofaruri de culoare albastra, fapt ce le acorda prioritate de trecere pe drumurile publice. Amenzile pentru neacordarea prioritatii vehiculelor cu regim special de circulatie sunt usturatoare.

Lista actualizata in Parlament a institutiilor ce pot folosi semnale speciale de avertizare luminoase albastre pe autovehiculele aflate in misiuni speciale este urmatoarea:

  • Politia
  • Jandarmeria
  • Politia de Frontiera
  • Serviciul de Ambulanta
  • Serviciul de Medicina Legala
  • Protectia Civila
  • Ministerul Apararii Nationale
  • Unitatile speciale ale Serviciului Roman de Informatii (SRI) si ale Serviciului de Protectie si Paza (SPP)
  • Administratia Nationala a Penitenciarelor din cadrul Ministerului de Justitie, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni de urgenta

Lista actualizata elimina doua institutii importante, ce putea folosi girofarul albastru. Este vorba despre ANAF si Ministerul Public.

Codul Rutier ii obliga pe participantii la trafic (inclusiv pe pietoni) sa acorde prioritate de trecere autovehiculele cu semnalele luminoase si/sau sonore pornite. In cazul montarii si folosirii ilegale a acestor mijoace se avertizare, legea prevede sanctionarea autorilor cu amenda si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de pana la 90 de zile.

O alta modificare importanta luata de parlamentari este ca plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare se poate depune in termen de pana la 15 zile de la comunicarea sanctiunii, la judecatoria in raza careia s-a consumat evenimentul si s-a constatat fapta.

Plangerea suspenda executarea amenzii si a sanctiunii contraventionale complementare, dispuse printr-un proces-verbal de constatare si sanctionare a faptei, de la data inregistrarii acesteia la judecatorie.

Videoclipul zilei
8 SEMNE CARE NE ARATA CA AMBREIAJUL MASINII VA CEDA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter