Cat costa, de fapt, o garnitura de metrou pe care o vedem zilnic la Metrorex

Cat costa, de fapt, o garnitura de metrou pe care o vedem zilnic la Metrorex

Cat a platit metrorex pentru o garnitura de metrou fabricata in Spania. Suma uriasa pe care a platit-o compania de transport din Bucuresti pentru 16 trenuri de metrou

Metrorex a cumparat noile garnituri de tren de la firma spaniola Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), care a castigat contractul in valoare de 107,2 milioane pentru cele 16 trenuri care au fost livrate catre Metrorex in 2014.

Metrorex este una dintre cele mai folosite siteme de transport in comun din Romania. Metroul bucurestean a fost inaugurat de Nicolae Ceausescu pe 19 decembrie 1979, prima magistrala fiind intre Semanatoarea si Timpuri noi.

Ce pret are o garnitura de metrou cumparata de Metrorex

Metrorex a platit nu mai putin de 6,06 milioane de euro pentru fiecare garnitura pe care o vedem zilnic la metrou. Fiecare garnitura are 6 vagoane, o lugime de 114 metri si o capacitate de 1200 de pasageri. Trenurile au o viteza maxima de 80 de kilometri pe ora si sunt dotate cu zone de acces pentru persoanele cu dizabilitati.

CAF este o compania din Spania, care produce material rulant si furnizeaza echipamente si componente pentru industria feroviara. De-a lungul timpului a livrat metrouri si in Mexic, Turcia, Suedia, Franta, Anglia, Portugalia si in China.

Citeste si: Cat castiga, de fapt, un conductor de metrou. Este aproape dublu fata de media nationala

Oferta din Romania, refuzata

In SEAP, sistemul elctronic de achizitii publice se vede ca la licitatie a participat si o firma romaneasca (detalii aici). Astra Vagoane Calatori, din Arad, a avut o oferta cu 5,1 milioane de euro per garnitura de tren, adica cu aproape un milion de euro mai ieftina decat cele produse de CAF Spania.

Pretul reprezinta o pondere de 60% din punctajul final, obtinut de fiecare firma participanta la licitatie, dar, in acest moment nu se stie care a fost criteriul din cauza caruia ASTRA Vagoane Calatori din Arad a pierdut aceasta licitatie in detrimentul spaniolilor.

Cat castiga un conductor de metrou

Salariul unui conductor de metrou depinde in primul rand de vechimea si de experienta acestuia, dar salariul mediu brut lunar pentru salariatii Metrorex este unul destul de bun, astfel salariul mediu pentru personalul tehnic este de 7.300 lei, 8.000 de lei pentru mecanici si 5.300 de lei pentru angajații care lucreaza pe timp de noapte.

VIDEOCLIPUL ZILEI