Merita sa-ti faci chip tuning daca ai o masina pe motorina?

Chip tuning este o operatiune devenita extrem de populara, pe care soferii o aleg pentru automobilul lor pentru a obtine mai multa putere de la motor. Totusi, merita sa faci chip tuning daca ai o masina pe motorina? Iata ce am aflat!

Merita sa-ti faci chip tuning daca ai o masina pe motorina?

Soferii care vor sa obtina mai multa putere de la motorul masinii, aleg sa faca un chip tuning. In mai putin de o ora, motorul masinii va dezvolta mai multa putere, iar de multe ori consumul de combustibil scade si el.

Totusi, multi soferi ne-au intrebat daca merita sa faci chip tuning daca ai o masina pe motorina. Am intrebat expertii, asa ca venim cu un raspuns. Afla daca merita sau nu sa faci chip tuning la o masina pe motorina.

Ce este chip tuning?

Chip tuning reprezinta o operatiune de remapare/modificare software, adica optimizarea parametrilor calculatorului care controleaza motorul unei masini.

Citeste si: 10 modele de masini diesel atat de eficiente incat uiti sa treci pe la benzinarie

Dupa cum bine stiti, fiecare automobil vine echipat cu un calculator de motor (ECU) ce are un software de control oferit standard de producator. De multe ori, puterea unui motor este limitata prin acel software, fiind o strategie de marketing a producatorilor auto pentru a obtine mai multi bani.

Stim cu totii ca modelele noi de masini au de fapt aceleasi motoare, dar puterea este crescuta cu ajutorul unui software, pentru a ii face pe clientii brandului sa isi doreasca modelul cel nou si mai puternic. In acelasi timp, producatorii economisesc bani pentru ca se reduc costurile pentru dezvoltare si productie, iar singura diferenta este legata de ce software se foloseste.

Luam ca exemplu arhicunoscutul motor 2.0 TDI de la Volkswagen, care la inceputurile lui dezvolta 110 cai putere, iar acum acelasi motor ofera peste 200 de cai putere. Costurile companiei legate de dezvoltare scad, iar asta inseamna profituri mai mari.

Merita sau nu sa faci chip tuning la motoarele diesel?

Haideti sa vedem in ce consta operatiunea de chip tuning? Ei bine, parametrii calculatorului ce controleaza motorul se schimba si sunt modificari legate de timpii de aprindere, injectie, limitatoare de cuplu, presiune turbo, raportul aer/combustibil si presiunea combustibilului.

La motoarele aspirate, pe benzina, chip tuning-ul poate aduce o crestere a puterii de aproximativ 10%, in timp ce la motoarele pe benzina ce folosesc turbine, cresterea poate fi de 15-25%.

Totusi, castigul de putere ramane cel mai mare la motoarele diesel cu turbina, unde cresterea poate fi intre 20% si 40%. De cele mai multe ori, cu toate ca puterea motorului creste, scade si consumul de combustibil. O alta imbunatatire, spun soferii, este legata de timpul de raspuns al motorului, care devine mult mai receptiv la apasarea acceleratiei.

Pe scurt, operatiunea de chip tuning aduce cele mai bune rezultate la masinile cu motoare pe motorina, daca acestea au in componenta lor si turbina. Cresterea de putere este mai mare la motoarele TDI, asa ca daca decideti sa faceti un chip tuning la o masina diesel, sigur nu veti regreta. Garantia motorului nu se pierde nici ea, asa ca nu exista riscuri.

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter