Masinile cu volan pe dreapta restrictionate in Romania! Care sunt soferii in pericol

Articol scris de Tibi Demeter, in data de 5 Martie 2019

Ministerul Transporturilor vrea sa reduca numarul accidentelor provocate de masinile cu volan pe dreapta, iar pentru acest lucru au fost implementate mai multe reguli care complica viata celor care isi doresc o astfel de masina in viitor. Guvernul a impus schimbari importante cu privire la omologarea individuala, certificarea autencititatii vehiculelor rutiere si la eliberearea cartii de identitate.

Noua lege vizeaza masinile cu volanul dreapta aduse din afara Uniunii Europene si nu mai pot primi omologare pentru inmatriculare daca nu indeplinesc anumite criterii. Daca vom aduce de exemplu o masina vanduta initial in afara UE cu volanul pe dreapta, masina nu mai poate fi inmatriculata si in tara noastra.

Noile modificari au fost introduse in Ordinul nr.1255 din 13 august 2018 pentru modificarea si completarea Reglementarilor cu privire la omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificatatele de autenticitate a vehiculeleor rutiere.

Capitolul IV, Art. 3.1 mentioneaza cateva prevederi extrem de importante:

„Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M_2 și M_3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

Conform noilor reglementari, cetatenii romani nu mai pot inmatricula masini cu volanul pe dreapta din afara spatiului comunitar. Proiectul initial dorea interzicerea completa a masinilor cu volan pe dreapta, deoarece reprezentau un adevarat pericol din punct de vedere al vizibilitatii, insa acest lucru nu este posibil din cauza reglementarilor din spatial european.

Legea nu afecteaza autovehicuele deja inmatriculate in Romania inainte de 11 septembrie 2018, deoarece prin acest lucru ar fi incalcate drepturile de proprietate ale cetatenilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Romanii pot alege cu cine vor sa mearga, de astazi. In sedinta de Guvern de pe 25 iunie, Viorica Dancila a precizat faptul ca Ordonanta de Urgenta va fi adoptata...
de - 25 Iunie 2019
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis doua atentionari de calatorie pentru romanii care vor sa mearga in perioada urmatoare in Grecia si in Franta. Potrivit MAE, in Grecia exista un...
de - 25 Iunie 2019
In doua orase din Romania urmeaza sa fie interzise prezenta masinilor scoala de pe sosele. Anuntul a fost facut de reprezentantii Politiei Rutiere, motivul fiind unul cat se poate de...
de - 25 Iunie 2019
Amenda de pana la 500 de lei daca masina este ridicata si sta o zi in depozit. Decizia va fi luata la sfarsitul lunii, la propunerea Primariei Capitalei, si vizeaza...
de - 24 Iunie 2019

Cele mai noi anunturi

Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare