Folosesti masina de serviciu in timpul liber? Iata ce trebuie sa stii!

2017 Skoda Octavia RS

Ai o masina de serviciu pe care o folosesti si in interes personal, iar seful tau nu are nicio problema cu asta? Foarte bine! Trebuie sa stii insa unele lucruri.

Mai intai, acest fapt este considerat avantaj salarial si este impozitat cu 16%. Pun pariu ca habar nu ai despre asta! Legislatia din Romania spune ca daca acestea sunt folosite strict in scopul activitatii economice, valoarea cheltuielilor auto si taxa pe valoare adaugata - TVA-ul - sunt deductibile 100%.

Aceasta regula se aplica masinilor cu masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3500 kg si care nu au mai mult de noua scaune pentru pasageri, cu tot cu locul soferului. Tot in acest caz, trebuie sa mai stii ca daca se solicita deducerea cheltuielilor trebuie sa fie justificata folosirea vehiculului.

Daca folosesti masina in scop personal, atunci aceste cheltuieli se deduc la jumatate, adica doar 50%. In acest caz, nu se mai impune intocmirea unor documente justificative, cum ar fi foile de parcurs.

In cazul cheltuielilor supuse limitarii fiscale sunt cuprinse cheltuielile direct atribuibile fiecarui vehicul, inclusive impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectii tehnice auto sau rovinieta.

Trebuie sa mai stii ca drumul parcurs de la serviciu catre casa si invers, este considerat in interes personal si nu de serviciu, asa cum, probabil, credeai. Nu ar strica sa te interesezi in ce masura folosirea masinii in interes personal are efecte asupra salariului tau. Adica in ce masura esti pus la plata combustibilului. Pentru ca angajatorul tau are voie sa faca asta. Va identifica numarul de kilometri parcursi in interes personal sit e va pune sa platesti combustibilul… sau macar o parte din el.

Daca nu te-ai interesat in ce masura poti folosi masina de serviciu in interes personal si crezi ca merge asa si nimeni nu iti va cere socoteala, iti spun ca de cativa ani, Codul penal spune ca nu poti folosi un bun intr-un alt scop decat cel pentru care ti-a fost incredintat. Cu alte cuvinte, te poti alege cu dosar penal daca esti prins ca folosesti masina de serviciu ca sa iti duci cainele la veterinar, de exemplu.

Daca ti se solicita sa predai masina de serviciu si refuzi… te poti alege cu o amenda sau… daca ai ghinion mai mare, inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

Cu alte cuvinte, daca ti se da masina de serviciu pe mana, nu ar strica sa staui de vorba cu seful si sa vezi daca ti se permite sa o folosesti si in interes personal si care sunt conditiile.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!
Sursa: avocatnet.ro

Newsletter