Ai masina inmatriculata in Bulgaria? Risti sa fie radiata! Afla de ce!

Masina inmatriculata Bulgaria

Vestile nu sunt tocmai bune pentru soferii care si-au inmatriculat masinile in Bulgaria. Si… de data asta, vestile proaste nu vin din Romania, ci tot de la vecinii bulgari. Autoritatile de acolo au decis sa radieze automat masinile care nu au asigurare RCA.

Decizia asta a fost luata din cauza unei pierderi masive de bani la bugetul de stat. In acest fel, alesii de la Sofia vor sa puna punct fluxului fabulos de mare de masini inmatriculate in Bulgaria pe numele unor bulgari dar care, in realitate sunt conduse, in Romania, de cetateni romani.

Cum romanii evita sa mearga in Bulgaria in fiecare an pentru a-si reinoi asigurarea auto, bulgarii ies in paguba. Mai ales cand soferii astia sunt implicati in accidente auto, iar pagubele rezultate sunt platite de Fondul de garantie realizat de companiile bulgare de asigurari. Anul trecut, daca e sa vorbim pe cifre, RCA a platit doar 6 din totalul de 11 milioane de euro - paguba facuta de soferii romani in accidente.

Citeste si: Masina second hand adusa din Franta? Mai bine nu! Iata de ce?

Nebunia asta cu inmatricularea masinii in Bulgaria a fost cumva cauzata de faptul ca acolo inmatricularile sunt mai ieftine, iar taxele pe care le achita proprietarii de masini la mana a doua… mult mai avantajoase.

Sistemul functioneaza extrem de simplu si este, cat se poate de legal. Cel putin la prima vedere. Masina este inmatriculata, foarte simplu, pe numele unul cetatean bulgar care semneaza… pentru soferul roman… o procura. Astfel, romanul poate merge linistit cu masina bulgarului pe strazile din Romania.

Bulgarul nu iese nici el in pierdere. Pentru amabilitatea de a face actele la inmatriculare primeste 25-50 de euro. Bulgarii spun ca aceasta schema gandita de romani si bulgari nu este tocmai legala asa ca de ceva vreme le-au pus gand rau celor care au pe numele lor mai multe masini - adica acei conationali care au facut o afacere profitabila din asta. Ca sa iti dai seama cat de departe s-a ajuns… unii bulgari au si cate o suta de masini inmatriculate pe numele lor. Adica fac o gramada de bani din asta, daca ne gandim ca o masina de genul asta valoreaza si ea vreo 2.500 de euro. Oamenii astia sunt someri dar o duc foarte, foarte bine!

Numarul de masini cu numere de Bulgaria care isi fac drum prin Romania nu este deloc mic. Sunt undeva in jur de 19.000 de astfel de masini. In total, insa, in Romania circula vreo 45.000 de masini inmatriculate in strainatate.

Te-ar mai putea interesa:

Iata avantajele si dezavantajele cumpararii unei masini folosite de o firma de inchirieri auto

4 probleme ale unei masini vechi! Ce sa verificam atunci cand vrem o masina second hand?

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
OFF-ROAD: 6 SFATURI PENTRU A CONDUCE IN SIGURANTA
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter