Merita sa mai cumperi o masina diesel second-hand?

Motor VW TDI

Masina diesel este deja hulita, ca sa nu mai incerc sa folosesc tot soiul de cuvinte dragutele care sa ascunda adevarul. Chiar daca noi, soferii romani, tindem sa purtam in suflet dragoste pentru motorul diesel caci… consum mai mic si alte motive cateodata neintemeiate, sa stiti ca va trebui sa renuntam la aceasta dragoste pe care Uniunea Europeana ne-o cam interzice. Si, de fapt, nu este neaparat vorba despre UE cat despre poluare (pe care tot noi am adus-o la acest nivel foarte crescut). Dar sa spunem ca o masina diesel noua vine cu punctele ei bune. Ce ne facem, insa, cu masinile diesel second-hand?

Despre ele ce s-ar mai putea spune? Sunt un da sau un mare nu in viata noastra?

Sa incercam sa intelegem situatia altfel decat din unghiul consumului mic si al pretului mic al masinii pentru ca este second-hand. Asa cum v-am mai spus in articolele mele de pe site, masinile second-hand - unele dintre ele - sunt mult prea chinuite peste hotare, dar arata foarte bine pentru ca oamenii le intretin, asa ca ajungi sa platesti bani putini pe o rabla in care va trebui mai mult sa investesti decat sa te bucuri de ea. Si, la fel ca in Romania, masina diesel a fost si ea preferata soferilor de peste hotare.

Asa ca te alegi cu o masina diesel second-hand de care vei avea grija mai ceva ca de cel mic atunci cand plange din plamanii lui mici si trebuie sa mergi sa-i cumperi lapte. Masina diesel second-hand va plange din toate incheieturile si la un moment dat vei avea impresia ca moare cu tine la volan.

Eu am o masia diesel second-hand (din 2005), deci au trecut peste ea… 13 ani? Si de la o vreme incep sa se deterioreze cam toate. Nu toate odata, nu va speriati, dar saptamana asta cade un furtunel de sus, cealalta cade cel de jos, iar cealalta iti dai seama ca cine stie ce troncanituri sau batai mai auzi in timpul condusului.

Asa ca ce poti sa alegi? Pai poti sa alegi un benzinar mai nou (2010, 2011), un hibrid - ca tot au ajuns si in Romania si nu poti spune ca nu ai de unde alege - sau chiar o electrica daca te tine buzunarul. In orice caz, exista multe alte variante pe care le poti alege care sa nu fie o masina diesel second-hand care costa mai mult decat face (in timp, in cheltuieli si service).

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter