Ce trebuie sa faci pentru ca masina ta sa consume mai putin?

Martor combustibil

Consumul masinii naste discutii foarte aprinse printre soferi, fiecare dintre noi cautand masini care sa consume cat mai putin. Insa, chiar daca nu avem cele mai economicoase masini din acest punct de vedere, este bine sa stim cateva trucuri pe care le putem folosi pentru a ne ajuta masina sa consume cat mai putin. Nu va ganditi la ceva care va va schimba viata si care va duce consumul la minimum, insa nu ar fi rau deloc daca am tine cont cu totii de aceste sfaturi. Nu de alta, dar poate ne-ar ajuta sa nu mai ajungem atat de des la benzinarie! Haideti sa vedem despre ce este vorba!

Traficul din orasele mari ale Romaniei nu este un aliat prea puternic pentru noi, soferii, atunci cand vine vorba despre economisit benzina. Stopuri peste stopuri, ambuteiaje si tot asa. Insa, ne-ar ajuta foarte mult daca am cunoaste traseul pe care urmeaza sa il facem si am putea anticipa ceea ce va urma. Spre exemplu, daca stim ca in 300 de metri vom da peste o intersectie aglomerata, nu avem de ce sa acceleram cu viteza mare in conditiile in care va trebui sa franam peste doar cateva secunde.

Specialistii recomanda un regim de condus cat mai constant, care sa nu dea peste cap masina in conditii de accelerare sau franare rapide. In acest sens, este recomandat ca schimbarea vitezelor sa se faca la turatii relativ joase, intre 2.000 si 2.500 rpm. Asadar, chiar daca nu avem o distanta foarte mare de parcurs pana la urmatoarea noastra destinatie, putem folosi mai multe viteze.

Aceeasi constanta in trafic este recomandata si atunci cand avem de parcurs un drum mai lung. Spre exemplu, pe autostrada, ar fi ideal daca am putea lasa pilotul automat la comanda, care ne-ar ajuta sa pastram o viteza si o turatie constanta pe tot parcursul drumului. Bineinteles, asta ar duce in cele din urma la un consum ceva mai redus!

Daca nu ne dorim un consum prea mare, ar trebui sa nici nu ne grabim atunci cand suntem la volan. In cazul unei viteze constante si decente, de 90 sau 100 km/h, motorul masinii nu va avea nevoie de prea mult efort pentru a face fata, asa ca nici nu va consuma prea mult. Cu cat viteza noastra va creste, cu atat si consumul va fi mai mare.

Fie ca l-ati luat in seama pana acum sau nu, sa stiti ca si aerul conditionat face ca motorul sa consume mai mult decat in mod obisnuit. Asa ca daca nu este nevoie neaparat de aer conditionat, puteti renunta la el pentru un consum ceva mai mic.

Videoclipul zilei

Newsletter

Whatsapp