Codul Rutier. Cand trebuie sa folosim luminile de avarie?

Lumini avarie

Luminile de avarie detin un rol foarte important in buna desfasurare a traficului rutier. Din pacate, cei mai multi soferi romani le folosesc doar in situatii neprevazute de lege. Nu stiu legislatia in vigoare sau, pur si simplu, incalca voit legea? Nu stim exact. Astazi, am decis, insa, sa va reamintim care sunt situatiile legale in care trebuie folosite luminile de avarie.

Conform Codului Rutier, luminile de avarie se folosesc in urmatoarele cazuri:

- la deplasarea foarte lenta a unui vehicul si/sau cand acesta reprezinta un pericol pentru ceilalti participanti la trafic. Motivele pot fi diverse: probleme la motor, pana de cauciuc, transportarea unor incarcaturi periculoase, avarii care pot permite deplasarea vehiculului respectiv, etc.

- vehiculul este imobilizat pe partea carosabila( art 114, alin 5). Si in aceasta situatie putem avea una dintre cauzele de mai sus.

- potrivit aceluiasi articol, trebuie sa folosim luminile de avarie cand autovehiculul/tramvaiul este remorcat. "Conducatorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie sa puna in functiune luminile de avarie, in mod succesiv, in ordinea opririi si in cazul in care aceasta manevra este impusa de blocarea circulatiei pe sensul de mers", scrie in Codul Rutier.

Asadar, luminile de avarie nu au rolul de a te scuza cand opresti in locuri nepermise(statii de autobuz, spatii semnalizat cu semnele stationarea interzisa sau oprirea interzisa, etc). Orice abatere ar putea sa iti aduca minimum 2 puncte de penalizare si amenda aferenta.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
10 DOTARI COMPLET INUTILE PENTRU MASINI
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter