Limita de uzura a anvelopelor ne poate aduce o amenda si 5 puncte de penalizare

Anvelope Politia Romana

Iarna si-a intrat deja in drepturi de ceva vreme mai in toate zonele tarii noastre, ceea ce ne face sa stim cu totii ca echiparea automobilului pe care il conducem cu anvelope de iarna este obligatorie. In cazul in care ati fi prinsi ca nu ati facut asta, pe langa faptul ca veti ramane fara certificatul de inmatriculare al masinii, mai riscati si o amenda deloc mica.

Insa, ce nu stiu multi dintre soferi este ca exista riscul primirii unei amenzi chiar si in conditiile in care automobilul este echipat cu anvelope de iarna. Si asta din cauza limitei uzurii minime legale care este de 1.6 mm. Vorbim pe larg despre acest subiect in randurile urmatoare, asa ca ramaneti alaturi de noi pentru a afla toate informatiile cu privire la aceasta lege pe care nu multi dintre noi o cunosc!

Limita legala a uzurii anvelopelor este aceeasi limita care este prevazuta in majoritatea tarilor din Europa, Asia si America de Nord. Mai exact, este vorba despre o limita de uzura de 2/32 inci, ceea ce inseamna 1.6 mm. Aceasta limita este impinsa in legile care tin de siguranta rutiera pe drumurile publice, legi standardizate la nivel mondial.

Este important sa stiti ca aceasta limita legala a uzurii anvelopelor este valabila indiferent despre ce tip de anvelope vorbim. Fie ca sunt anvelope de vara, de iarna sau all season, acestea nu trebuie sa fie uzate peste limita legala despre care am vorbit pana acum.

Probabil ca acum va intrebati cum va puteti da seama de aceasta uzura a anvelopelor. Ei bine, autoritatea mondiala Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat deja in urma cu ceva timp pe toti producatorii de anvelope sa incorporeze in avelopele puse la dispozitie pe piata europeana si americana niste martori de uzura.

Mai exact, este vorba despre minimum sase astfel de martori de uzura. Martorii sunt de fapt niste bare din cauciuc, care sunt pozitionate intre blocurile profilului de pe anvelopa. Indiferent despre ce anvelope vorbim, martorii de uzura au o inaltime de 1.6 mm.

In cazul in care este prins circuland la volanul unui automobil care este echipat cu niste anvelope cu limita legala de uzura depasita, risti o amenda de clasa II, adica de 4 sau 5 puncte. Asta inseamna ca vei avea de platiti pana la 725 de lei, ceea ce nu este deloc putin. De asemenea, masura complementara este de retinere a certificatului de inmatriculare.

Newsletter

Whatsapp