Afla care este limbajul codat al motociclistilor si al biciclistilor!

Biciclist in trafic

Acum cateva zile am vorbit aici, pe site-ul nostru, despre semnalale pe care si le fac soferi in trafic. Spuneam atunci ca exista acest limbaj pe care orice sofer trebuie sa il cunoasca cand iese cu masina in oras.

Ei bine, asemeni soferilor, si biciclistii comunica. Da, exista anumite semne pe care trebuie sa le cunoastem. Atat motociclistii, cat si biciclistii comunica cu noi, ceilalti participanti la trafic.

Bine, din pacate nu toti fac asta, dar asta este o alta discutie si o s-o lasam pe alta data. Azi vom vorbi despre semnele pe care ar trebui sa le faca motociclistii si biciclistii. Sa vedem, voi le cunoasteti? Daca nu le stiti, ar trebui sa le invatati. Nu de alta, dar in ultima vreme tot mai multe persoane aleg bicicleta sau motocicleta ca mijloc de transport si trebuie sa cunoastem cu totii semnele prin care ei comunica cu soferii.

Citeste si: Politistii rutieri... bonus de 25% la salariu din amenzi!

Sa vedem, voi stiti ce inseamna atunci cand un motociclist isi intinde bratul drept orizontal si il balanseaza in plan vertical? Daca ati zis nu, va spunem noi. Asadar, daca intalnim in trafic un motociclist sau un biciclist cu bratul drept intins orizontal pe care il balanseaza in plan vertical, asta inseamna ca are de gand sa opreasca. Bineinteles, acest gest ar trebui realizat cu cel putin 25 de metri inainte de efectuarea manevrei.

Alte semne pe care trebuie sa le cunoastem sunt facute de biciclisti in mod regulat. Bratul stang intins orizontal inseamna ca intentia este de schimbare a directiei catre stanga, sau intentia de a depasi. La fel, dar cu bratul drept, se semnalizeaza si intentia de a vira la dreapta. Si o sa spuneti acum, probabil, ca motociclistii au, la fel ca si masinile, semnale luminoase in dotare si ca ei nu vor face nici un astfel de semn. Da, este corect, dar exista foarte multi motociclisti care folosesc si limbajul acesta pentru a se asigura ca sunt vazuti de ceilalti participanti la trafic. Indiferent de mijlocul de transport cu care va deplasati in oras, este foarte important sa fiti la curent cu reglementarile codului rutier.

In plus, orice conducator auto, dar si biciclistii si motociclistii ar trebui sa respecte regulile de circulatie. Daca sunteti biciclist, trebuie sa stiti ca Noul Cod Rutier prevede ca si biciclistii pot fi amendati daca incalca regulile de circulatie. In plus, biciclistii trebuie sa stie ca, daca un drum este prevazut cu pista speciala pentru biciclete, ei au obligativitatea de a merge doar pe acolo. Daca nu vor face asta ei pot fi amendati cu amenda de la 6 la 8 puncte.

Bine, citind aceasta ultima regula, nu putem sa nu ne intrebam, ce fac ei oare daca exista masini parcate fix pe banda de biciclete? Si inca ceva: daca masinile ar avea suficiente locuri de parcare, ar mai parca pe banda speciala pentru biciclisti? Sunt multe de spus si nu vrem sa pornim nicio polemica aici. Asteptam si parerile voastre in legatura cu aceste ultime doua intrebari!

Te-ar mai putea interesa:

Obisnuiti sa claxonati la volan? Iata ce amenzi riscati!

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PIESE SE FURA CEL MAI DES LA MODELELE BMW?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter