Au intrat in vigoare restrictiile de circulatie. De aici poti descarca declaratia cu care poti iesi din casa!

Afla care sunt restrictii de circulatie impuse de noua ordonanta militara si ce trebuie sa faci ca sa poti iesi din casa in perioada urmatoare.

Romania a intrat oficial in a doua faza a situatiei de criza, provocata de pandemia Covid-19, iar Grupul de Comunicare Strategica a dat o ordonanta militara care inaspreste si mai mult regulile de circulatie.

Concret, pe timpul zilei, cetatenii nu mai au voie sa umble in grupuri formate din mai mult de 3 persoane, iar noaptea, intre ora 22 si 6 dimineata, pot iesi din casa doar daca au completata o declaratie pe propria raspundere sau o adeverinta de la serviciu.

Desi vorbim despre niste recomandari, autoritatile i-au indemnat pe romani sa le ia in considerare ca pe niste obligatii.

Restrictii de circulatie in Romania. Descarca declaratia fara de care nu poti iesi din casa!

Grupul de Comunicare Strategica a transmis si modelul declaratiei pe proprie raspundere referitoare la circulatia persoanelor in afara locuintei. Un lucru extrem de important de mentionat este faptul ca declaratia pe propria raspundere poate fi scrisa si de mana, insa trebuie preluate toate elementele prevazute in modelul pus la dispozitie. 

Citeste si: Apelul autoritatilor, ignorat - romanii au luat cu asalt granitele. "Au venit cei carora nu le mai merge cu furturile si prostitutia"

Completarea declaratiei cu date false se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu o amenda in valoare de pana la 20.000 de lei.

Cat despre adeverinta de la angajator, care poate fi de asemenea folosita, aceasta poate fi de asemenea descarcata de pe siteul Guvernului (CLICK AICI PENTRU REDIRECȚIONARE). Atenție! Aceasta adeverință trebuie completată de angajator!

Toate aceste reguli, precum si cele pe care le vom detalia mai jos, intra in vigoare de luni, 23 martie, incepand cu ora 22:00.

Iata cum arata modelul declaratiei pe proprie raspundere! O poti downloada la rezolutie mai buna de aici.

Granitele se inchid pentru straini

O alta masura de exceptie luata de Grupul de Comunicare Strategica este inchiderea granitelor Romaniei pentru cetatenii straini. Sunt insa cateva cazuri de exceptie, care vor fi luate in considerare de graniceri. Astfel, pot intra in tara strainii care se incadreaza intr-unul din urmatoarele cazuri:

- sunt membri de familie ai cetatenilor romani;

- sunt membri de familie ai cetatenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;

- sunt persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane;

- sunt persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;

- este personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

- sunt pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;

- sunt pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

- sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.

Mallurile si cabinetele stomatologice se inchid, reguli speciale pentru Biserica

In ordonanta militara data publicitatii la finalul saptamanii se mai specifica si alte masuri extreme luate de autoritati. Astfel, centrele comerciale de tip mall se vor inchide, iar singurele afaceri care pot ramane deschise in aceste cladiri sunt farmaciile si magazinele alimentare. De asemenea, cabinetele stomatologice se inchid.

Reguli stricte se vor aplica si lacasurilor de cult. Astfel, preotii pot face in continuare slujbe in biserici, dar fara prezenta enoriasilor. Acestia pot transmite in online slujbele. Cat evenimentele cu caracter privat, de gen nunti, botezuri sau inmormantari, acestea se pot face la lacasul de cult, dar cu participarea a maximum 8 persoane.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE MASINI DETINE LEBRON JAMES
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter