Instalatie GPL pe masina: merita sau nu?

GPL Auto

Acum cativa ani era o moda printre soferi. Este vorba despre instalatiile GPL montate in portbagajul masinilor. Se vorbea despre asta aproape pe orice forum, iar cei mai multi soferi optau pentru aceasta varianta de a scadea costurile pentru deplasarile lor.

Varianta instalatiilor GPL a crescut in preferinte din cauza ca pretul carburantului era mare. Oare mai merita o astfel de investitie acum, in zilele noastre? Sa vedem impreuna care sunt avantajele si dezavantajele instalarii unei butelii cu gaz pe masina.

Investitie initiala intre 2000 si 6000 lei. Aceasta este un dezavantaj pe care multi il iau in calcul inainte de a se interesa ce inseamna mai exact o astfel de instalatie. Un sistem pentru masinile cu motoare in 4 pistoane costa in jur de 2000 de lei, in timp ce pentru o masina cu un sistem cu 4 injectoare aceasta costa mai mult, in jur de 3000 de lei.

Pentru masinile mai performante, cu 6 sau 8 pistoane, pretul unui sistem GPL costa si 6000 de lei. Iar pentru masinile de lux, o instalatie GPL poate ajunge si la 9000 de lei, dar daca ai un model de lux, probabil ca ai banii astia.

Intrebarea se pune altfel insa: de ce ti-ai lua o masina de lux si apoi sa o modifici cu un sistem GPL? Va lasam pe voi sa raspundeti!

Oare merita o investitie initiala asa mare? Ei bine, anumiti soferi spun ca da, pentru ca, cu timpul, aceasta se amortizeaza. Totul insa depinde de numarul de kilometri pe care ii parcurgeti in fiecare an. Daca sunteti sofer, spre exemplu, si va castigati painea din asta, probabil ca investitia merita.

In schimb, daca folositi masina doar in weekend, ca stim ca exista si astfel de soferi, investitia nu renteaza deloc. Parerea noastra!

Daca ai o masina diesel, cei mai multi mecanici auto spun ca montarea unei instalatii GPL nu renteaza. De ce? Pentru ca motoarele diesel deja consuma putin. Se pare ca GPL-ul este util pentru cei cu masini pe benzina in primul rand. Nu degeaba se spune ca cel mai eficient motor este cel diesel, iar pe locul doi vine GPL-ul si de abia pe a treia pozitie se afla motoarele pe benzina.

Principalul dezavantaj atunci cand ai GPL este diminuarea spatiului din portbagaj. Am prieteni cu masini cu GPL iar butelia din spate injumatateste spatiul. In plus, soferii spun ca si greutatea masinii creste, si le dam dreptate, ca am vazut cu totii cum arata o butelie de gaz pentru masini. Aceasta aduce un plus de 100 de kilograme, care se reflecta in consum.

Desi foarte multa lume sustine ca o masina cu GPL consuma mai mult, chiar dublu, aceasta este doar o legenda, se pare. Nu o spunem noi, ci specialistii in domeniu, dar si cei care au deja instalatii GPL. Aceste afirmatii poate erau adevarate acum ceva ani, dar acum nu mai este adevarat. De ce? In zilele noastre, instalatiile GPL sunt computerizate si sunt mai performante. Singurul plus in consum nu o poate da decat greutatea masinii, care creste din cauza buteliei despre care am vorbit mai sus.

Si pana la urma, tot consumul este dat de modul in care sofam, nu-i asa? Daca sunteti mai sportiv din fire in condus, si apasati pedala mai tare, consumul creste indiferent de combustibil.

In final, va lasam pe voi sa ne spuneti daca merita sau nu sa va montati o instalatie GPL pe masina. Eu pot spune doar ca am avut in trecut, la inceputul vietii mele de sofer o masina cu GPL si ceea ce nu mi-a placut este ca demarajul si acceleratie erau cam prea lente.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter