Vrei sa-ti montezi GPL pe masina? Iata 10 lucruri pe care nu le stiai despre GPL, dar care or sa te bucure!

Vrei sa-ti montezi GPL pe masina? Iata 10 lucruri pe care nu le stiai despre GPL, dar care or sa te bucure!

Desi taxele auto au fost reduse sau chiar eliminate – revin din martie anului viitor, stati fara grija – si preturile automobilelor scad pe zi ce trece, in Romania pretul carburantului ramane inamicul principal al soferilor.

Daca majoritatea dintre noi dorim o reducere a costurilor privind consumul de carburant, cea mai eficienta solutie ramane in continuare GPL-ul.

Aceaste instalatii se bucura de imbunatatiri in fiecare an, sistemele fiind din ce in ce mai eficiente si mai putin daunatoare pentru motor. Multi vor invoca faptul ca instalatia costa o avere si nu merita investitia. Din contra, in maxim 10.000 de kilometri, o instalatie de 2500 lei va fi amortizata cu brio, fara eforturi prea mari.

Citeste si: Care este cea mai buna motorizare pentru o masina folosita in oras? Iata toate optiunile analizate!

1. Consumul pe GPL este mai mare?

Da, in functie de automobil/vechimea motorului si alte cauze, GPL-ul poate genera un consum crescut in comparatie cu benzina, fiind de 1-2 litri in plus la suta de kilometri parcursi, insa oricum ar fi acesta constituie un avantaj major.

2. Afecteaza functionarea motorului?

Cea mai importanta intrebare pe care si-o pun soferii inainte de instalarea unui sistem GPL face referire la motor. In ciuda gurilor rele si a invidiei, raspunsul este NU!

Pana acum ceva timp, cand nu existau instalatii cu injectoare, acestea daunau motorului. In prezent, intalatiile cu injectoare, secventiale, nu dauneaza deloc motorului. Din contra, motorul cu o instalatie de gaz de generatie noua va fi pastrat mult mai curat, depunerile intalnite la diesel sau benzina nemaiexistand.

3. Din ce este compusa o instalatie GPL?

Aceasta este alcatuita din elemente precum: dispozitiv de alimentare, rezervor, reductor vaporizator, dispozitiv de injectie si computer, care are rol de a controla toata alimentarea. O importanta deosebita trebuie acordata in cazul montarii conductelor de gaz care fac legatura dintre injectoare si rezervor.

4. Instalatii scumpe sau ieftine?

In functie de marca, fiecare dintre noi are la dispozitie optiunea alegerii sistemului GPL. Este clar ca o marca scumpa, cunoscuta supune unui control mai riguros instalatia propriu-zisa, verificarile din punct de vedere al calitatii oferind o garantie si fiabilitate crescuta.

5. Ce este instalatia GPL secventiala si ce avantaje are?

Aceasta reprezinta o instalatie montata in paralel cu cea de alimentare a masinii, adica faciliteaza admisia gazului prin injectoare independente pe fiecare piston, fluxul de gaz fiind optimizat de catre computer in functie de nevoile motorului.

Avantajele pe care le ofera instalatia secventiala sunt date de emisiile poluante scazute, pierdere de putere scazuta, silentiozitate si autonomie crescuta.

6. Pot monta GPL pe motor diesel?

Desi multi dintre noi nu cunosc acest aspect, raspunsul este pozitiv, dar nu in procentaj de 100%. Astfel, automobilele cu motor diesel pot functiona pe GPL, dar nu in totalitate.

Este nevoie de un amestec de gaz cu motorina, ceea ce nu este deloc dezavantajos si acesta generand o economie consistenta de carburant. Cauza pentru care nu sunt intalnite aceste instalatii pe diesel se rezuma doar la pret, fiind foarte scumpe.

7. Omologarea GPL

In cazul instalarii unor sisteme GPL in service-uri neautorizate sau care nu sunt conforme cu legislatia europeana, soferul trebuie sa se prezinte la Registrul Auto Roman in vederea omologarii instalatiei GPL. Timpul nu reprezinta o problema, fiind doar o modificare in documentele masinii dotate cu gaz.

8. Cat dureaza instalarea unei instalatii in functie de motoare?

Ca vorbim de motoare in 4, 6, 8 cilindri, un sistem GPL se intaleaza in aproximativ 4-8 ore, in functie de numarul de cilindri. Instalatiile pentru motoare mai mari presupun niste sisteme speciale dedicate acestora, construite sa ofere un debit marit de gaz.

Indiferent de tipul de instalatie sau motorizare, acestora le sunt necesare unele reglaje, cea mai recomandata fiind lasarea automobilului in service pentru efectuarea diferitelor teste.

Despre revizia GPL ce putem afla? Aceasta presupune o verificare la 10.000 – 15.000 de kilometri, iar costurile variaza intre 50 si 150 lei.

9. Nevoi speciale pentru GPL. Bujii sau ulei de motor special?

Acestea sunt doar niste baliverne, cele mai recomandate fiind produsele dedicate unui motor pe benzina/motorina exact ca cele recomandate de catre producator. Este adevarat ca sunt pe piata anumite produse destinate motoarelor pe gaz, dar mai eficiente ca cele recomandate de producator nu exista, cel putin deocamdata.

10. Cat de sigur este un sistem GPL?

Pentru lamurirea tuturor fara a spune mare lucru, Cate masini pe GPL au explodat? Eu n-am auzit, motiv pentru care ar fi bine sa lasam povestile la o parte si sa fim realisti.

Acestea sunt foarte sigure, datorita materialelor, sistemelor si garantiilor oferite de producator. Instalatiile noi sunt dotate cu senzori peste senzori si chiar butelii din otel foarte gros, capabile sa reziste si unor gloante de pistol. Prin urmare, un automobil dotat cu GPL este chiar mai sigur decat unul pe benzina sau motorina.

Te-ar mai putea interesa:

Vrei sa-ti montezi o instalatie GPL pe masina? Iata cateva dezavantaje!

Instalatie GPL pe masina: merita sau nu?

VIDEOCLIPUL ZILEI