In ce situatii soferii pot parasi locul accidentului fara a primi amenda

Daca ai facut un accident auto si vrei neaparat sa pleci, trebuie sa stii care sunt conditiile, pentru a nu lua amenda. Iata cinci situatii in care soferul poate parasi locul accidentului

In ce situatii soferii pot parasi locul accidentului fara a primi amenda

Parasirea locului accidentului reprezinta de cele mai multe ori o decizie extrem de proasta pentru soferi, insa trebuie sa stim totusi ca in Codul Penal sunt prevazute cateva situatii in care conducatorii auto pot pleca de la locul faptei. Mai mult decat atat, recent, ICCJ a stabilit o noua situatie in care soferii pot pleca de la locul accidentului fara sa fie sanctionati de legislatia in vigoare.

Cum se defineste un accident de circulatie

In primul si primul rand trebuie sa definim ce este acela un accident de circulatie! Codul Penal ne arata care sunt cele trei conditii care trebuie indeplinite cumulativ pentru acest lucru. Mai intai, evenimentul trebuie sa se fi produs pe un drum public.

Citeste si: Cod Rutier: care este, de fapt, cea mai mica amenda auto pe care o poti lua si pentru ce abatere

Apoi, se considera accident de circulatie daca in urma sa a avut loc decesul sau ranirea uneia sau a mai multor persoane si, totodata, daca cel putin un vehicul a fost avariat.

In cele din urma, in eveniment trebuie sa fi fost implicat cel putin un vehicul in miscare. In cazul unui asemenea eveniment, soferilor le este interzis cu desavarsire sa paraseasca locul accidentului fara acordul politiei.

Cinci situatii in care soferul poate parasi locul accidentului

Asa cum spuneam si mai devreme, exista anumite situatii prevazute in Codul Penal care acorda soferului posibilitatea de a parasi locul accidentului. Prima dintre ele face referire la situatia in care in urma evenimentului s-au produs numai pagube materiale.

In acest caz, soferii implicati sunt obligati sa scoata vehiculele in afara partii carosabile si sa anunte in cel mult 24 de ore unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul.

Mergem mai departe si va spunem ca daca soferul transporta el insusi persoanele ranite in urma unui accident la cea mai apropiata unitate sanitara, nu exista sanctiuni prevazute pentru parasirea locului accidentului. Totusi, soferul trebuie sa se intoarca imediat la locul accidentului, dupa ce la spital s-a inregistrat cu datele sale personale de identitate si cu numarul de inmatriculare al autovehiculului.

O alta situatie in care soferul poate parasi locul unui accident este daca victima accidentului paraseste locul faptei. In aceste conditii, soferul trebuie sa anunte de indata la cea mai apropiata sectie de politie evenimentul care a avut loc.

A patra situatie in care soferul poate parasi locul accidentului face referire la acele situatii in care au fost implicate masini cu regim de circulatie prioritara. Soferii pot parasi locul faptei in aceste situatii atata vreme cat anunta imediat politia. Insa, dupa ce isi termina misiunea, acestia trebuie sa se prezinte la sediul sectiei de politie pe raza careia s-a produs evenimentul

In cele din urma, ICCJ a mai decis ca un sofer poate pleca de la locul accidentului si in cazul in care acesta este singurul implicat in accident si este unica victima a acestuia.

Parasirea locului accidentului in orice alta situatie se pedepseste conform legislatiei in vigoare, soferul riscand inchisoarea de la doi la sapte ani. Nu uitati nici de centura de siguranta si de faptul ca pasagerii din spate pot primi si ei amenda daca nu o poarta!

Alte recomandari Cars.ro
Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter