Dupa cat timp se prescrie o amenda rutiera! Ce spune legea despre sanctiunile de circulatie

Orice amenda, indiferent ca este vorba despre una rutiera sau nu, se poate executa silit intr-un anumit interval de timp, care, in cazul in care expira, il scapa pe autor de orice obligatie. Pe scurt, amenda se prescrie, iar statul nu mai are niciun drept sa ceara plata acesteia.

In cazul unei amenzi contraventionale, executarea silita se poate face in maximum cinci ani, incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost aplicata sanctiunea. Spre exemplu, daca ati primit astazi o amenda, puteti fi executat silit pana la 1 ianuarie 2025.

Atentie! Potrivit avocat.net, nu toate sanctiunile se pot prescrie! Legea prevede cazuri in care termenul de prescriptie poate fi suspendat sau intrerupt. In primul caz, intr-un anumit moment termenul nu mai curge si se reia de la punctul in care a ramas, iar in cel de-al doilea caz, termenul de cinci ani se reia de la inceput.

Cazurile de suspendare sau intrerupere a prescriptiei nu vizeaza in mod direct amenzile rutiere. Ce trebuie sa stiti despre sanctiunile primite in trafic este faptul ca, daca o amenda rutiera s-a prescris, plata acesteia nu va ofera dreptul sa solicitati restituirea banilor platiti.

Newsletter

Whatsapp