Ce inseamna atunci cand fumul evacuat de masina ta este urat mirositor?

Exhaust Gas

Daca fumul evacuat de masina ta este urat mirositor, inseamna ca ceva nu e in regula. Poti pierde fluide, poti avea probleme cu catalizatorul sau cu amestecul aer-carburant.

Mirosul eliminat de cele mai multe masini nu este foarte rau. Pentru asta, trebuie sa multumim convetorului catalitic. In celelalte cazuri, in functie de miros, ne putem da seama despre problema masinii noastre.

Daca un motor consuma ulei (din cauza unor garnituri ne-etanse), sigur iti vei da seama dupa miros. Vei observa, deasemeni, ca fumul eliminat de toba de esapament bate spre culoarea albastra.

Iata doar 4 situatii si ce inseamna ele. Daca te intalnesti cu oricare dintre situatiile mentionate, mergi al un service auto si rezolva imediat problema.

In situatia in care mirosul a ajuns si in cabina, rezolvarea o poate gasi doar un mecanic specializat. Tot ce iti putem spune este ca sistemul tau de eliminare a noxelor nu mai functioneaza corespunzator (intr-o situatie de acest gen, circula cu ferestrele deschise, pentru a preintampina acumularea de monoxid de carbon).

1. Convertorul catalitic

Ti s-a intamplat, vreodata, pe strada sa te intalnesti cu mirosul de oua stricate? Ei bine, asta inseamna ca te afli in spatele unei masini care are probleme cu convertorul catalitic. Sulful din carburant este transformat in hidrogen sulfurat in procesul de combustie.

Convertorul catalitic il transforma, apoi, in dioxid de sulf, care nu are miros deloc. Daca acest catalizator nu mai functioneaza in parametri normali, transformarea nu mai are loc, asa ca mirosul va fi eliminat cu gazele de esapament.

2. Antigelul

Daca mirosul este unul "fierbinte si dulce", e posibil sa fie lichidul de racire al motorului (antigelul). Acest lucru se poate intampla din cauza unei scurgeri in furtunul acestuia, atat cat lichidul sa ajunga pe suprafata motorului, unde va fierbe ajungand doar un miros mai putin placut.

Acelasi lichid de racire poate contamina uleiul, arde cu acesta si este eliminat sub forma unui miros neplacut.

3. Motorul diesel

Gazele de esapament ale unei masini cu motor diesel miros mai urat decat cele ale unui motor pe benzina. Vei observa, de asemenea, mai ales la motoarele mari, de camion, ca tevile de esapament sunt, din cauza depunerilor, mai inchise la culoare.

4. Motorul pe benzina

Daca mirosul de la esapamentul unei masini pe benzina este de benzina, inseamna ca motorul nu mai face corect amestecul aer/benzina, asa ca care arde mai mult carburant si prea putin oxigen.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei

Newsletter