Folia auto – unde o aplicam legal si ce spune legea despre folosirea ei?

Articol scris de Adi S., in data de 8 August 2018

Foliile auto sunt destul de intalnite in randul soferilor, insa nu mereu sunt folosite in conditiile pe care le stabileste legea. In orice caz, in comparatie cu anii 2000, foliile auto nu mai sunt atat de la moda, din fericire am putea spune!

Soferii care inca isi doresc aceste folii auto trebuie sa fie constienti si de ceea ce spune legea in acest sens, in caz contrar existand amenzi de pana la 2.900 de lei, ceea ce nu este deloc putin. Asadar, vom vorbi astazi despre prevederile stabilte de lege in cazul folosirii acestor folii auto, pentru a veni in intampinarea voastra si pentru a va ajuta sa nu luati niste amenzi aproape degeaba.

In primul rand, soferii ar trebui sa stie ca in cazul in care isi doresc asemenea folii, acestea trebuie montate la un agent autorizat de Registrul Auto Roman pentru aceasta activitate. De asemenea, trebuie stiut faptul ca nu toate foliile sunt legale, existand anumite folii care au fost omologate si care pot fi folosite. Folia de plastic este obligatoriu sa fie montata pe interiorul geamurilor, indiferent de tehnologia de montaj care este folosita.

Este important sa stiti ca nu pot fi aplicate niciodata folii din material plastic. In cazul geamurilor geamurilor prevazute cu sisteme de degivrare, montajul foliilor este permis doar in cazul in care acestea sunt incluse in masa sticlei.

In cazul in care ajungeti intr-un service specializat si autorizat pentru aceasta operatiune, trebuie sa fiti foarte atenti daca dupa montaj, foliile prezinta anumite cute sau zgarieturi care sa afecteze vizibilitatea de la volan.

Pe fiecare geam in parte va fi aplicat un marcaj de certificare RAR aferent tipului de folie aplicata. De asemenea, va fi aplicata si o alta eticheta speciala , specifica agentului economic care a operat aceasta operatiune. Pe aceasta eticheta va fi precizata si transmitanta finala a geamului.

Referitor la aceasta transmitanta, nu trebuie sa fie mai mica de 70% in cazul geamurilor aflate in campul de vizibilitate catre inainte al soferului. Pe parbriz nu vor putea fi aplicate sub nicio forma folii din material plastic.

Daca automobilul nu este dotat cu doua oglinzi retrovizoare exterioare, transmitanta nu trebuie sa fie mai mica de 70% nici in cazul geamurilor aflate in campul de vizibilitate spre inapoi al soferului. In cazul in care in habitaclu exista o lampa suplimentara de stop, folia aplicata nu trebuie sa obtureze zona luminoasa a acesteia.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Anunturi Auto
Ai o masina de vanzare? Adauga un anunt gratuit pe cel mai dinamic site auto din Romania!
Adauga anunt
Facebook
 

Iti mai recomandam

Multi dintre conducatorii auto s-au intrebat de ce trebuiesc rotite anvelopele la schimbul periodic, iar din acest motiv am decis sa pregatim un material in acest sens. Producatorii de anvelope...
de - 15 Octombrie 2018
Cu siguranta cunoasteti cel putin o persoana care si-a pierdut protofelul si are nevoie de un permis de conducere nou sau chiar sa fiti voi in aceasta situatie. Daca nu...
de - 12 Octombrie 2018
Constatarea amiabila de accident este o forma rapida prind care se decalara daunele intr-un accident rutier minor, fara victime. Acest gen de constatare te ajuta sa scutesti timpul pierdut pe...
de - 11 Octombrie 2018
Radarul este aparatul care da fiori tuturor soferilor, iar de-a lungul anilor s-au incercat diverse metode prin care sa se fenteze aparatul de masurare a vitezei pe care il folosesc...
de - 11 Octombrie 2018

Cele mai noi anunturi

21800.00 EUR - 16 Octombrie 2018
1400.00 RON - 16 Octombrie 2018
Youtube Channel
Trimite-ne un pont
Ai o informatie care poate reprezenta o stire?
Ai filmat un eveniment important?
Contacteaza-ne
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare