Toti soferii trebuie sa stie! Documentele isi prelungesc valabilitatea cu 90 de zile dupa ce expira starea de urgenta

Pandemia de coronavirus (Covid-19) a creat panica in tara noastra si tot mai multi oameni nu stiu exact ce documente iti prelungesc valabilitatea pana la expirarea starii de urgenta. Asa ca, am decis sa facem o scurta lista.

Toti soferii trebuie sa stie! Documentele isi prelungesc valabilitatea cu 90 de zile dupa ce expira starea de urgenta

Tot mai putini oameni stiu exact care sunt documentele care isi prelungesc valabilitatea pana la expirarea starii de urgenta. Asa ca am decis sa facem o lista cu acestea, pentru a ne lamuri ce trebuie sa stim pe timpul starii de urgenta care a cuprins Romania in pandemia cu coronavirus (Covid-19).

Se prelungeste sau nu dovada inlocuitoare pentru permisul de conducere?

Lucrurile sunt foarte clare in cadrul dovezii inlocuitoare. Conform autoritatilor, nu este necesar ca persoanele care folosesc o dovada inlocuitoare sa depuna cereri de prelungire.

Citeste si: Anuntul oficial RAR: ce se intampla, de fapt, cu valabilitatea RCA si ITP pe perioada starii de urgenta

In dosarele instrumentate de parchete in care, anterior instituirii starii de urgenta, a fost disjunsa prin ordonanta a procurorului prelungirea dovezilor inlocuitoare cu drept de circulatie ale permisului de conducere, eliberate conform art. 111 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Drept urmare, procurorii vor emite din oficiu ordonantele de prelungire a dovezilor pentru care anterior a fost dispusa o ordonanta. Aceste ordonante de prelungire vor fi transmise pentru operare la unitatile de politie competente si nu mai este necesara consemnarea pe dovada a prelungirii in starea de urgenta. Asa ca, ne putem transporta familia in deplina legalitate!

Permisele de conducere pe timpul starii de urgenta

Ei bine, in ceea ce priveste activitatea DRPCIV, documentele pentru care se prelungeste valabilitatea pana cand aceasta situatie exceptionala va lua sfarsit, sunt permisele de conducere romanesti, dovezile inlocuitoare ale certificatelor de inmatriculare, autorizatiile de circulatie provizorie, dar si dovezile inlocuitoare ale permiselor de conducere eliberate de catre serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor la depunerea dosarelor de inmatriculare/transcriere/certificate de inmatriculare sau preschimbare permise de conducere romanesti/straine sau duplicate, informeaza hotnews.ro.

Dupa cum era de asteptat, dovezile vor fi valabile pana la primirea de catre titulari/detinatori a certificatelor/permiselor de conducere livrate de DRPCIV prin serviciile postale.

Mare atentie! In aceasta categorie nu intra si dovezile inlocuitoare cu drept de circulatie ale permiselor de conducere care se elibereaza de serviciile rutiere in cazul abaterilor la regimul circulatiei. Nu riscati, deoarece amenzile s-au marit considerabil!

Dosarele de scolarizare, fisa medicala sau certificatele de autenticitate care expira pe timpul starii de urgenta, isi vor mentine valabilitatea pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acesteia.

Mai mult, se va mentine valabilitatea pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea starii de urgenta a documentelor necesare operatiunilor de inmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare permis de conducere obtinute de solicitanti de la alte entitati.

Partenerii nostrii cred ca s-ar putea sa-ti placa
Videoclipul zilei
CE PRET ARE CEL MAI IEFTIN TESLA MODEL S SECOND HAND?
Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Newsletter