Afla totul despre discurile de frana: de cate tipuri sunt, cat ar trebui sa reziste?

Afla totul despre discurile de frana: de cate tipuri sunt, cat ar trebui sa reziste?

Discurile de frana reprezinta, desi suntem siguri ca nu mai era nevoie sa o spunem, o parte componenta importanta a sistemului de franare al oricarui vehicul. Pentru a fi cat mai exacti, ele intra in contact cu placutele de frana si opresc, astfel, miscarea de rotatie a rotilor masinii.

E foarte important sa stabilim, inca de la inceput, ca exista mai multe tipuri de discuri de frana:

1. Discurile de frana gaurite: sunt dotate cu gauri care permit eliminarea gazelor sau a caldurii. Aceste gauri sunt foarte importante si in cazul precipitatiilor, permitand eliminarea si nu adunarea apei pe discuri.

2. Discurile de frana crestate: beneficiile acestor crestaturi sunt similare gaurilor de pe versiunea anterioara, diferenta fiind legata de mai buna rezistenta la uzare. Din aceasta cauza, acest tip de discuri reprezinta si cea mai populara alegere printre proprietarii de masini.

3. Discurile de frana netede: acest tip de discuri este perfect pe masinile care nu sunt folosite in conditii agresive, asa cum este traficul aglomerat. Cel mai des, ne intalnim cu ele pe masinile de lux.

4. Discurile de frana gaurite si crestate: iata un tip de discuri de frana care combina stabilitatea cu toleranta la temperaturi ridicate. Initial au fost folosite doar la imbunatatirea masinilor, acum pot fi intalnite si standard pe modelele moderne.

5. Discurile de frana din doua piese: acest tip de discuri este recomandat pe masinile conduse in conditii de temperaturi ridicate, cum sunt orasele cu multe pante. Trebuie sa retineti, insa, ca nu sunt la fel de eficiente in zonele in care, iarna, este folosita sarea pentru deszapezire.

Ei bine, acum ca am trecut prin tipurile de discuri de frana, e la fel de important sa mentionam si faptul ca ele rezista, in functie de modul si zonele in care conduceti, intre 48.000 si 112.000 de km, uneori si mai mult de atat.

Sfatul nostru este sa vizitati, daca aveti vreo indoiala, in acest interval de kilometraj, chiar daca nu e necesar sa le schimbati la fel de des ca placutele de frana, un mecanic licentiat, care le poate evalua si va poate oferi mai multe informatii despre starea lor. In plus, nu uitati ca, asemeni placutelor, si discurile de frana ar trebuie inlocuite pe perechi.

Mai mult, discurile de frana pot fi, in anumite situatii, in functie de nivelul de uzura, resapate. Asta inseamna ca un mecanic specializat le va poliza, manual sau mecanic, pana vor capata din nou suprafata originala. De retinut ca aceasta operatiune este posibila doar daca discurile de frana nu sunt indoite sau crapate.

VIDEOCLIPUL ZILEI